Forum > Getz
Getz = Centralny zamek
cadamsky:
I takie właśnie objawy może robić uszkodzony przewód. Tak jak pisałem wcześniej. Zamek będzie działał (otwierał i zamykał) bo zasilanie do silnika zamka jest na innych przewodach niż mikrowyłącznika.
Sprawdź połączenia na wtyczkach i poruszaj wiązką przy (w drzwiach). Znajdź siłownik lub siłowniki master (ten, który steruje innymi zamkami) i odepnij od nich przewody sterowania (nie zasilania) i będziesz wiedział czy problem jest z siłownikiem, wiązką czy sterownikiem. Kiedyś w Maździe w samym siłowniku wymieniałem diodę prostowniczą (coś bocznikowała) bo się spaliła. Zamek też nie działał poprawnie aż do naprawy.
Czasem naprawa jest banalna i nie trzeba płacić za nowy sterownik.
Ozik89:
--- Cytat: "robaszek127" ---To teraz trzeba sprawdzić czy to następuje po zamknięciu drzwi kierowcy czy też innych. Czy także samoistnie.
Wtedy zostaje wywalić centralkę i kupić inną z pilotami.
--- Koniec cytatu ---
Po zamknieciu drzwi kierowcy , czesto tez wszystkie samoistenie sie zamykaja , czasem jest tak ze np. zablokuja sie same drzwi kierowcy a pasazera sa otwarte, no loteria ze tak powiem...
[ Dodano: 2019-12-02, 21:49 ]
--- Cytat: "cadamsky" ---I takie właśnie objawy może robić uszkodzony przewód. Tak jak pisałem wcześniej. Zamek będzie działał (otwierał i zamykał) bo zasilanie do silnika zamka jest na innych przewodach niż mikrowyłącznika.
Sprawdź połączenia na wtyczkach i poruszaj wiązką przy (w drzwiach). Znajdź siłownik lub siłowniki master (ten, który steruje innymi zamkami) i odepnij od nich przewody sterowania (nie zasilania) i będziesz wiedział czy problem jest z siłownikiem, wiązką czy sterownikiem. Kiedyś w Maździe w samym siłowniku wymieniałem diodę prostowniczą (coś bocznikowała) bo się spaliła. Zamek też nie działał poprawnie aż do naprawy.
Czasem naprawa jest banalna i nie trzeba płacić za nowy sterownik.
--- Koniec cytatu ---
Hah, cos Ty...ja typowy zielony jelen jestem, jade do mechanika sprawdzic, droga taka nowa cała centralka jest?
Ewentualnie mozecie zapodac jakis zamek centralny który moglbym sobie zakupic ( w miare dobry) i juz zawiezc do mechanika ?
robaszek127:
Najlepiej niech sprawdzi to jakiś elektryk samochodowy. A on doradzi czy kupować nowy centralny. Tego jest pełno na allegro i wszystko chińszczyzna ale o dziwo jak się trafi to działa latami a cena niziutka.
Ozik89:
Udało sie umowic na jutro ;) dam znac jutro co bylo powodem zeby tez inni uzytkownicy wiedzieli co i jak :)
[ Dodano: 2019-12-04, 20:11 ]
Ok, okazało się , że... jak to stwierdzil elektromechanik - wada leżała po stronie drzwi od kierowcy, jakieś styki tam nie łączyły, ale widziałem ze naprawiał coś pod kierownica (sciagnal panel i tam było duuuzo kabli), jakas centralka chyba :)
Nawigacja