Autor Wątek: Stuki w zawieszeniu  (Przeczytany 6627 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kojoto3

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« dnia: 29 Listopad 2019, 11:05:10 »
Może ktoś miał podobny problem.
Przejechałem swoim IX35 już około 7000 km i od pewnego czasu dochodzą mnie dziwne odgłosy z zawieszenie, a przynajmniej tak mi się wydaje. Byłem już dwa razy u mechanika i całą ścieżkę diagnostyczną na stacji. I tak żadnych luzów, amortyzatory 73%, brak wycieków, łączniki, końcówki, sworznie, tuleje wahaczy, gumy stabilizatorów, nic wszystko sztywne z przodu i z tyłu. Mocowania silnika ok. , szczęki hamulcowe brak luzów (bo brałem też pod uwagę czy prowadnice klocków nie mają luzów). Nie wiem gdzie jeszcze szukać. Ciężko to opisać, ale ewidentnie coś słychać. Gdy go kupiłem sprowadzony takich odgłosów nie było, a coś jest na rzeczy bo nawet moja druga połowa to słyszy :) Nie przenosi się to na kierownicę, nie jest to też żaden plastik z osłon. Dla mnie to wygląda na jakiś łącznik lub końcówka drążka, bo takie objawy miałem w innych samochodach i to się sprawdzało, ale tu nie ma luzów. Nie wiem gdzie szukać.

[ Dodano: 2019-11-29, 11:10 ]
a i najlepiej to jest słyszalne jak jadę np po asfalcie i co jakiś czas są jakieś nierówności, prędkość nie ma znaczenia, czy na biegu czy na luzie też.

Offline AndrzejO

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopad 2019, 00:37:21 »
Mam auto z tego samego roku. Przedliftowe wersje mialy wadliwe fabryczne amortyzatory. Tzn ich sprawnosc nie odbiegala od normy ale slyszalne byly wlasnie takie stuki. Mialem to samo az wymienilem calkiem sprawne amortyzatory bo juz nie moglem sluchac tych stukow;) Od tego czasu cisza i spokoj. Polecam zrobic to samo.;)

Offline Robik

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopad 2019, 09:47:26 »
Najbardziej denerwujace odglosy pojawialy sie na drodze z kostki brukowej, potwierdzam, wymiana amortyzatorow rozwiazuje problem. Przednie wymienilem po 45 tys tylne przy 110tys cisza spokoj i zawieszenie przyjemnie twarde auto sie nie kolysalo na zakretach. Przy 120tys przyszla ochota na zmiane auta i juz wiem ze nigdy wiecej suv'a nie kupie :).

Offline AndrzejO

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudzień 2019, 04:57:19 »
Cytat: "Robik"
Przy 120tys przyszla ochota na zmiane auta i juz wiem ze nigdy wiecej suv'a nie kupie :).

Iks ma parę wad ale i tak lubię skurczybyka;) Ja przeciwnie w najbliższej przyszłosci nie kupie innego auta niż SUV;)

Offline Robik

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudzień 2019, 07:10:26 »
Nie chcialbym byc zle zrozumiany, IXem w 7 lat zrobilem 120 tys i b milo wspominam ten czas.Nowy wlasciciel zakupil auto wyjatkowo zadbane, jedyna skaza to parchle na masce przedniej, ale ten typ tak ma.
Andrzej jesli moge tak do Ciebie sie zwrocic, przyznam ze z perspektywy zawieszenia i charakterystyki jazdy z nim zwiazanej wiem ze SUVy to juz nie moja bajka. Fajnie ze zyjemy w czasach kiedy podaz na rynku pozwala kazdemu realizowac motoryzacyjne marzenia a jedyna granica sa zazwyczaj kwestie finansowe lub pragmatyzm malzonki :).

Offline kojoto3

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Grudzień 2019, 12:43:29 »
Dzięki za sugestie. Trzeba w takim razie rozejrzeć się za dobrymi amorkami w najbliższym czasie.

Offline AndrzejO

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudzień 2019, 19:46:27 »
Witam
Robik, tak przyznam racje że jazda iksem autostradą powyżej dopuszczalnych limitów to już troche męka i walka z bocznym wiatrem. Mam drugie auto w garażu, klasyka, male ,sportowe niskie autko i w porównaniu z iksem to przecinak jeżeli chodzi o szybką jazde mimo że dzieli ich ponad 30 lat;) ale iks to statek oceaniczny w porownaniu z tym drugim wariatem jeżeli chodzi o komfort również;)
Zaraz dostaniemy po banie za off top od admina;)

Offline kojoto3

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudzień 2019, 12:39:16 »
Chciałem potwierdzić, faktycznie stukały przednie amortyzatory, po wymianie jest cicho.
Dzięki za wskazówki.

Offline AndrzejO

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2020, 21:08:28 »
Tez sie dlugo z tym zbieralem bo ma poczatku auto bylo z mlode i nie bylo zamiennikow a potem jakos tak zlecialo;) nie ma sensu sluchac stuków i sie denerwowac tylko wymieniac upewniajac sie najpierw czy to nie sa czasem łączniki stabilizatorow!;)

Offline Ross80

• HKP
  • **
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Styczeń 2020, 01:09:16 »
Koledzy mam to samo. Stuki jakby łączniki stabilizatora. Dlatego najpierw je wymienię bo tańsza opcja a nuż będzie to. Jak nie pomoże to szukam amortyzatorów.
A moglibyście polecić jakieś dobre a nie koniecznie drogie?
Bo są od 140 do 350 zł za sztukę. MONROE najdroższe.
Są też KYB i SRL W średniej cenie. I olejowe czy gazowe? Pozdrawiam.

Offline oddo

• HKP
  • **
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Styczeń 2020, 17:22:03 »
Ja wymieniałem wszystko...łączniki, całe wahacze itd......MONROE przód i cisza;) Jeszcze sobie wymienię z tyłu.

Offline robaszek127

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Styczeń 2020, 17:41:57 »
Jak amorki to kup kayabu gazowe ale najlepiej by były produkcji japońskiej. Sam je kupowałem i teraz chodzą też w getzie bo z nimi kupiłem . Najlepsza jakość do ceny.
Brat raz kupił monroe na przód choć mu odradzałem. Fabrycznie chodziły kilkanaście lat a te monroe po 30tys jeden wylany na śmieci.

Offline AndrzejO

• Giełda
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Styczeń 2020, 01:05:08 »
Cytat: "Ross80"
Koledzy mam to samo. Stuki jakby łączniki stabilizatora. Dlatego najpierw je wymienię bo tańsza opcja a nuż będzie to. Jak nie pomoże to szukam amortyzatorów.
A moglibyście polecić jakieś dobre a nie koniecznie drogie?
Bo są od 140 do 350 zł za sztukę. MONROE najdroższe.
Są też KYB i SRL W średniej cenie. I olejowe czy gazowe? Pozdrawiam.

Tez polecam Kayaby:)

Offline Ross80

• HKP
  • **
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Styczeń 2020, 02:33:23 »
Dzięki koledzy za pomoc i sugestie. Będę zamawiał Kayaby.

Offline Ross80

• HKP
  • **
Stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Luty 2020, 18:06:10 »
Tak jak pisałem tak zrobiłem. Wymieniłem najpierw łączniki stabilizatora bo tańsza opcja, która kosztowala mnie jakieś 60 zł. I oczywiście stuki były dalej. Dlatego zamówiłem i wymieniłem amortyzatory wraz z poduszką i łożyskiem amortyzatora firmy Kayaba i od razu sisxa na wybojach. Dzięki panowie za sugestie. Pozdrawiam.