Autor Wątek: Dusi się podczas jazdy, nie działa obrotomierz  (Przeczytany 7193 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maxell

• Giełda
Dusi się podczas jazdy, nie działa obrotomierz
« dnia: 10 Listopad 2019, 14:15:58 »
Panowie, taka sytuacja. Samochód stał po raz pierwszy na powietrzu, zawsze garaż. W nocy padało trochę.
Wsiadam rano, kręcę, jakiś czas to trwa, po chwili zaskakuje i chodzi. Ale za moment zauważam, że zegar obrotomierza stoi w miejscu.
Ruszam, pojechał ale na wysokich obrotach zaczyna się dusić. Na wolnych chodzi normalnie, jak przygazuję i w czasie jazdy przydusza się. Prędkościomierz stoi w miejscu. Przejechałem jakieś 50 km i bez zmian, na każdym biegu po przekroczeniu jakiejś granicy z obrotami zaczyna szarpać.
Dojeżdżam do domu, parkuję w garażu, gaszę. Odpalam za chwilę i jest ok. Potem kilka razy zabieg powtórzyłem i za każdym razem odpala normalnie i wkręca się ładnie na obroty.
W wakacje wymieniona pompa paliwa i czujnik położenia wału korbowego, tak na wszelki wypadek, pompa była padnięta już. Jest nowa Boscha teraz.
Jakieś sugestie? Świece, cewki może?....?
Kontrolka silnika nie świeciła nawet na chwilę

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopad 2019, 14:37:09 »
Cewka obstawiam, przy świecach byłby problem z odpaleniem... Masz jeszcze odcięcie zapłonu?

Offline maxell

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad 2019, 14:40:09 »
Cytat: "bobekos"
Masz jeszcze odcięcie zapłonu?

Nie mam pojęcia, ale chyba nie

Offline Zibi.S68

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Listopad 2019, 18:24:44 »
Według mnie coś Ci zawilgło padał deszcz jak piszesz, po jakimś złączu musi przepływać woda. Może też być cewka jak pisze bobekos ale bardziej bym stawiał na przewody wysokiego napięcia pewnie one zawilgły

Offline grinch

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopad 2019, 15:05:35 »
Mam cały czas podobny problem, po myjce albo ostrym deszczu. Podczas jazdy przestaje dzialac obrotomierz zapala sie check engine. Czasem problem znika po ponownym odpaleniu, czasem nie da sie go odpalic, dusi sie i gasnie. Czasem da sie odpalic ale obrotomierz nie dziala. Dopiero jak przeschnie wraca do normy. Nie wiem ktory czujnik, ASO powiedzial oze w komputerze nic nie ma. Oczywiscie jak do nich dojechalem problemu nie bylo.

Offline maxell

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2019, 13:35:15 »
Ja na wszelki wypadek wymieniłem jeszcze czujnik temperatury wody. Koszt 30 zł. Spróbuj może pomoże.