Autor Wątek: Regulacja zamka drzwi.  (Przeczytany 5262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yoda

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« dnia: 26 Listopad 2019, 15:51:46 »
Problem polega na tym że aby zamknąć drzwi kierowcy i nie tylko muszę nimi nieźle pieprznąć co mnie dziwi. Czy da się to wyregulować? Od razu odpowiadam że na zaczepie drzwi regulacja prawie nie istnieje. Więc jeśli jest to inny sposób.

Offline badyl

• HKP
  • **
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Listopad 2019, 18:52:03 »
mozesz wyregulować na zawiasach.

Offline yoda

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopad 2019, 18:55:36 »
Nie wyregulujesz tego na zawiasach. Chodzi o to że skobel jest zbyt daleko od zaczepu zamka i drzwi zamykają się bardzo ciasno dla tego trzeba mocno walnąć. Czy ktoś wie do czego jest duża okrągła zaślepka na wysokości klamki, nad zamkiem?

[ Dodano: 2019-11-26, 18:56 ]
Albo raczej co jest pod nią i do czego służy?

Offline ELETomek

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopad 2019, 04:41:43 »
Zajrzyj pod zaślepkę to zobaczysz :-D  Stawiam , że bedzie tam śruba od klamki zewnetrzej.

Co znaczy, że skobel jest za daleko? Auto jest powypadkowe?

Myślę że hyundai nie wymyślił nic innego jak w innych samochodach. W słupku pod ryglem otwory są kwadratowe,  a płytka z gwintami jest ruchoma.  Regulujesz tym skoblem. Jeśli jest za daleko, dorob jakąś podkładkę z nierdzewki i połóż pod skobel.

Na zawiasach też się reguluje ale raczej dopasowanie drzwi do nadwozia. Jak szczeliny są równe to nie ma co ruszać.

Offline jacek2

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopad 2019, 09:27:56 »
Osobiście po kilku próbach doregulowania tylnych drzwi za kierowcą- poddałem się. Brak jest możliwości przesunięcia rygla w celu ustawienia lepszego domykania drzwi.
A tak ogólnie to w każdym hyuiku drzwi zamykają się ciężko ze względy na małe klapy odpowietrzające które znajdują się pod tylnym zderzakiem. Zauważyłem że drzwi znacznie lepiej się zamykają gdy lekko uchylona jest boczna szyba. Obojętnie która. Był gdzieś na forum już taki temat z przed kilku lat. Posmarowanie uszczelek drzwi gliceryną i częściowe naoliwienie zamków nieznacznie poprawia zamykanie "furtek" :-)

Offline ELETomek

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopad 2019, 12:09:53 »
Tzn skobel za daleko = za głęboko  :-D Jeśli drzwi po zamknięciu pasują (licują) z blotnikiem to widocznie tak musi być. Winny może być zamek który zbyt późno zaskakuje. Tzn żeby zamknąć drzwi trzeba je wcisnąć bardzo w nadwozie. Może w takim razie tttm ;-)

Offline yoda

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopad 2019, 16:25:45 »
Tak skobel i zamek są od siebie za bardzo oddalone. No nie mów mi że aby zamknąć drzwi trzeba nimi porządnie walnąć bo z tym nie spotkałem się w żadnym aucie a miałem ich kilka. Sprawdzałem to Kiji kolegi, zamykają się na paluszek delikatnie. Poza tym jeśli trzeba z taką siłą zamykać to taki zamek długo nie pociągnie. Wytłucze się no i uchwyt od środka dostaje w dupę zupełnie niepotrzebnie. Zauważyłem że zamki są w różnych odległościach od blachy więc da się to jakoś przesunąć. W pionie nie ma problemu ale w poziomie nie chce się ruszyć. Zrobię to prędzej czy później swoją metodą, temat musi dojrzeć. Lub pojadę na serwis i każę to wyregulować.

Offline jacek2

• Giełda
Regulacja zamka drzwi.
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopad 2019, 16:53:28 »
No to się zdziwisz. Nic nie zrobią bo stwierdzą że ten typ tak ma i już. u mnie po naprawie blacharskiej (wymianie tylnych drzwi na nowe) szpara w drzwiach była większa od pozostałych szpar  w innych drzwiach. I nic z tym ASO nie dało rady zrobić, Po prostu złożone auto fabrycznie nie posiada zbytnio krekty do regulacji drzwi.I tyle w temacie. Może za pomocą młota i siły można by to spasować lepiej. Tylko po co? :shock: