Forum > Getz

Piasta koła przód - jaki moment dokręcania nakrętki?

<< < (2/2)

AndrzejK.:
Dzięki za info.
Będę kupował łożysko firmy FAG, bdb jakość, a o nakrętce szczerze mówiąc nie wiem czy jest w zestawie. ;-)

robaszek127:
Ja teraz kupuje tanie jakie są w promocji. Miałem porównanie. Oryginał hyundai wytrzymał 50tys wkładany prasą jak się należy. Podczas gdy wcześniej wymienione łożysko jakieś z Arabii Saudyjskiej  za 40zł wytrzymało do wypadku czyli więcej od oryginału i to wbijane młotkiem.

AndrzejK.:
Trochę się czasy pozmieniały i to co kiedyś było wyznacznikiem jakości np. SKF teraz w wielu częściach nie trzyma poziomu ( np. pompy wody).
Co do łożyska FAG nie słyszałem póki co negatywnych opinii, więc takie założę, a jak się będzie spisywało czas pokaże.
Nic nie będę "dłubał" młotkiem, wszystko będzie wykonane prasą

AndrzejK.:
Operacja wykonana.
Tak informacyjnie łożysko, które zostało wymienione było oryginalne (przebieg auta 158kkm) i pod względem jakości pracy było w porządku,ciche, pracowało bez zacięć. Jednakże pojawił się w nim spory luz co kwalifikowało je do wymiany. Siedziało w zwrotnicy,że prasa miała co robić....
Założone jak wspominałem łożysko firmy FAG, dociągnięte kluczem dynamometrycznym momentem 210Nm i wszystko jest ok. ;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej