Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Instalacja gazowa 4stopnia typu c???
kczech:
poniewaz w moich stronach to nie jest to popularna instalka, nigdy nie mialem auta z brc, zaprzyjaznieni gazownicy nie zakladaja brc, nie mam fejsu do brc.... i to chyba tyle. Tu nie chodzi o to czy ona jest zla czy dobra. Jak zycie uczy: instalka gazowa musi byc dobrana do ukladu wtryskowo - zaplonowego auta, musi byc poprawnie zalozona. Czy bedzie to firma BRC czy STAG czy China lamane przez Ukraina to mniej wazna sprawa. Wszytkie instalki IV gen (czyli wtrysk gazowy sekwencyjny lpg w stanie lotnym) generalnie dzialaja na tej samej zasadzie. Roznice to : wspolpraca z sondami lambda, parametry ustawien przelaczenia na gaz i benz, wspolpraca z wtryskami gazowymi i parownikami innych firm, mozliwosc wpywania na mape gazowa itd
BartBartez:
Ok. Dzięki za odpowiedź.
Marek Podlaskie:
--- Cytat: "kczech" ---Ja zajmuje sie diagnostyka komputerowa roznych aut i roznych instalek gazowych - STAG 300 JEST NAJLATWIEJSZA INSTALKA JESLI CHODZI O PROGRAMOWANIE. Ja nie zakladam instalek bo nie mam czasu na glupoty ale poprawiam po gazownikach...... Ten mechanik ktory to powiedzial powinien zmienic zawod.......... wali farmazony az milo.....
Panowie jesli ktos ma problem z instalka gazowa (oprocz BRC) to niech wali do mnie na priv lub gg.
PODSTAWA to dobry montaz (wlasciwy) oraz dobranie elementow. Programowanie tej instalki w trybie automatycznym to: kliknij i zapomnij i sama sie ladnie ustawi a plusem jest to ze jak ktos ma pojecie to moze recznie wplywac na zmiane charakterystyki mapy gazowej. Jesli gazownik nie ma pojecia o ukladzie wtryskowo zaplonowym auta a montazu nauczyl sie metoda prób i bledow to bedzie mial problem. Po drugie wiekszosc gazownikow chwali to co jego - czyli instalki ktore montuje. Ja jestem tu obiektywny bo:
- nie montuje instalek
- "bawie sie w lpg"
- sam nie jezdze na stagu
- wiele stagów poprawialem po gazownikach i w wielu instalkach wykonuje przeglady serwisowe
Oczywiscie ze na stagu swiat sie nie konczy.... ale odnioslem sie do tematu
--- Koniec cytatu ---
Witam .A co bys polecil do Santa Fe 150 km.Jaka instalacje.Pozdrowionka
Hants:
Podczepie sie do watku - w UK sporo Polakow jezdzi na LPG i.. prawie wszyscy instalują BRC. Zgadnij - dlaczego? Porzadnie zalozona jest naprawde bezobslugowa. Oprocz problemu z podstarzalym parownikiem (wymienionym na jakis NLP - ODRADZAM - turecka manufaktura z atestem jakiegos węgierskiego instytutu)
Owszem - widze sporo zachwytow na STAGiem, ale.. dlaczego sam nie jezdzisz na tym co tak zachwalasz? ;-)
Kczech - kilka pytań: czy STAG oferuje taki ficzer, w ktorym - przy braku wystarczajacego cisnienia na listwie, ECU gazu zaczyna dawkowac benzyne 'dla pomocy'?
Od jakiej pojemnosci/mocy powinno sie doprowadzac gaz z butli do parownika - rurą 8mm?
MArcin
PS - Od staga mam czujnik poziomo gazu - zeby nie bylo, ze jakos jestem uprzedzony do tej marki
Nawigacja