Autor Wątek: [Santa Fe SM] Haczące biegi podczas jazdy, problem ze skrzyn  (Przeczytany 45363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] Haczące biegi podczas jazdy, problem ze skrzynią
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Listopad 2013, 12:32:32 »

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Listopad 2013, 12:42:05 »
olej sprawdzany na bieżąco, nawet wymieniłem 3 tyg temu, już po naprawie uszczelniacza (który, jak ostatnio zauważyłem, szczelny nie jest jednak...)
a wysprzęglik - nie wiem jakie są efekty zapowietrzenia lub nieszczelności, ale płyn hamulcowy nie uciekł nigdzie, a sprzęgło nie wpada i nie ma trudności z wbiciem innych biegów.
Ale zainteresowało mnie, że tam jest płyn hamulcowy. Wymieniałem też niedawno płyn hamulcowy... Możliwe, że nie odpowietrzyli wysprzęglika? Jeżeli to się wykonuje tylko na zasadzie 'odkręć odpowietrznik, wbij powoli sprzęgło i zakręć odpowietrznik' - to nie jest zapowietrzony...

felkner

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Listopad 2013, 12:55:16 »

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Listopad 2013, 13:02:24 »
czytałem temat i zdążyłem zedytować mój wcześniejszy post. Wracając do pytania bonusowego - jest możliwość, żeby problem się pojawił po naprawie uszczelnienia półosi?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Listopad 2013, 13:18:41 »

kierownik1

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Listopad 2013, 21:48:46 »
A zatem mój Santek już po zabiegu. Wymiana sprzęgła i koła dwumasowego uleczyła "haczące biegi". Do tego jeszcze wymiana oleju w skrzyni drobne usterki zawieszenia. Obecnie jeszcze auto u serwisanta (zawieszenie), ale jutro, ewentualnie pojutrze wróci już na kapciach zimowych do garażu. Szczegóły po powrocie do "stajni".

Offline ttt1970

• HKP
  • **
Podobna przypadłość z haczącymi biegami.
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Wrzesień 2019, 16:18:38 »
U mnie podobnie haczą biegi na ciepłym silniku,na zimnym w miarę ok,ale szału nie ma.Sprzęgło wraz z dwumasem po regeneracji niecałe dwa lata.Ewidentnie nie wysprzęgla do końca,bo na biegu z wciśniętym sprzęgłem buja autem do przodu.Zamówiłem już reperaturkę pompy i wysprzęglik,więc mam nadzieję,że to coś pomoże,bo mechanik się poddał.mam jeszcze pytanko co to za ustrojstwo w obiegu hydraulicznym sprzęgła o walcowatym kształcie.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Wrzesień 2019, 22:22:07 »
To jest część o nr 4169126200 -  na 99% jest to tłumik drgań. Żeby drgania silnika nie przynosiły się na pedał sprzęgła.

Po za tym, piszesz ,że biegi haczą. Jeśli nie chodzi o 1 i wsteczny to tylko wyższe to nie będzie wina sprzęgła. Zaczął bym od sprawdzenia , może i wymiany oleju w skrzyni.

Offline ttt1970

• HKP
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Wrzesień 2019, 15:47:54 »
No właśnie wysokie biegi nie haczą ,auto na czwórce gaśnie po puszczeniu pedału,na piątce też.Jak depnę dwa razy sprzęgło przy zmianie to biegi wchodzą lżej,a to walcowate ustrojstwo to prawdopodobnie akumulator ciśnienia z tego co się doczytałem(w Alfie 147GT występuje podobne urządzenie).Na razie czekam na wysprzęglik ,zestaw naprawczy pompy i wlaśnie to walcowate coś,mam nadzieję,że wymiana coś uzdrowi.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Wrzesień 2019, 19:12:32 »
Jak wpiszesz w google : kompensator ciśnienia czy przewód z kompensatorem to okazuje się, że nie tylko Alfa GT ma coś takiego.
Różnią się kształtem ale zadanie raczej to samo.

Offline ttt1970

• HKP
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Wrzesień 2019, 14:33:22 »
Problem z haczącymi biegami rozwiązany-załatwiłem używkę wysprzęglik,ale okazało,że rozstaw śrub mocujących nie pasuje-jednak średnica i wysokość tłoka się zgadza jedynie głębokość gniazda popychacza łapy sprzęgła jest mniejsza.Po zamontowaniu biegi wchodzą na widok dłoni,tzn wszystko w porządku,a co niektórzy już chcieli mi skrzynię wymieniać,a problem był ewidentnie z brakiem całkowitego wysprzęglania.Sprzęgło przedtem brało prawie z podłogi a teraz znacznie wyżej,radość z jazdy znowu powróciła,a autko jeszcze nie pójdzie na emeryturę,bo już następcy zaczynałem szukać.