Forum > ix35 EL

Wymiana czujnika położenia sprzegła

<< < (2/3) > >>

kcupak:
Nie wiem czy jest sens bawić sie w wymiane samej sprężynki, skoro można kupić czujnik za ok 40 zł

demios:
Witam.
Pozwolę sobie odświeżyć.  Wymieniłem czujnik na sprzęgle, ponieważ świeciła się kontrolka asystenta zjazdu. Kontrolka zgasła, asystent działa, jednakże od tego momentu auto zaczęło zachowywać  się inaczej. Brakuje płynności przy zmianie biegów (delikatne szarpnięcia), zauważyłem także spadek mocy i gorsze "wkręcanie się" w obroty. Ogólnie wymiana podziałała na niekorzyść.
Czy wymiana czujnika mogła spowodować takie zmiany w zachowaniu auta, czy ten czujnik trzeba w jakiś sposób zaadaptować komputerowo po wymianie?     

Rafi133:
Zweryfikuj stan drugiego czujnika. Mi mechanik wymienił jak się okazało dobry na dobry, a w drugim okazała się pęknięta sprężynka i właśnie takie objawy występowały.

Zrażony niekompetencją mechanika w tym zakresie pojechałem do ASO i tam po diagnostyce komputerowej wymienili mi drugi (ten bez kabla) i objawy ustały.

demios:
Ja właśnie wymieniłem ten bez kabelka, czerwona kontrolka zgasła, asystent działa, natomiast zaczęły się opisane problemy. Zakładam że drugi czujnik działa poprawnie ponieważ bez wciśnięcia sprzęgła nie da się odpalić auta, a za to on chyba między innymi odpowiada. Tak czy inaczej chyba czeka mnie wizyta w warsztacie.

Łukasz_ix35:
Odświeżam temat.
Czy te czujniki można wymienić samodzielnie?
Zakładam że jeden jest pewnie przy pedale sprzęgła, a drugi?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej