Autor Wątek: [ix35 EL] Podłokietnik - regulacja hamulca ręcznego  (Przeczytany 16121 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eponimos

• Gość
[ix35 EL] Podłokietnik - regulacja hamulca ręcznego
« dnia: 20 Sierpień 2015, 19:26:39 »
Witam wszystkich posiadaczy ix 35 1,7 CRDI .  Kto wie jak rozebrać podłokietnik i dobrać się do układu regulacji hamulca ręcznego ? :-)  W podłokietniku są 4 śruby w środku ale to nie rozwiązuje tematu  :cry:  Proszę o pomoc w wskazaniu gdzie są zatrzaski .

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Sierpień 2015, 09:54:37 »
A dlaczego chcesz grzebać sam. Masz '14 rocznik.
Czy takie regulacje, jeżeli jest cos nietak, nie powinny byc robione przez serwis, w ramach gwarancji?

Eponimos

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Sierpień 2015, 18:35:45 »
Serwis mam za cztery miesiące i trzeba jechać dosyć daleko. Informacja ta przyda się też pozostałym na forum . Od samego początku ręczny był wysoki teraz jeszcze się ułożył i trochę chciałem podciągnąć . :-)

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Sierpień 2015, 20:09:52 »
...a próbowałeś wyregulować ręczny przez otwór w podłokietniku, znajdujący się pod wykładziną schowka. Dostęp jest niestety kiepski ale warto spróbować może się uda. Jeśli nie da rady, to zostaje regulacja przy kołach. Wydaje się, że będzie mniej roboty niż z rozbieraniem podłokietnika i konsoli środkowej.  ;-)

torrent2

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2015, 20:52:55 »
Ja także miałem problem z ręcznym, jednakże okazało się, że regulacja ręcznego nie podlega gwarancji?
Naprawę / regulację wykonałem sam. Jest dosyć prosta, cały problem polegał na zapieczonym rozpieraczem.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sierpień 2015, 10:14:40 »
Cytat: "torrent2"
Ja także miałem problem z ręcznym, jednakże okazało się, że regulacja ręcznego nie podlega gwarancji?

Kolego, kto Ci takich bzdur nagadał. Auto mam ponad 3 lata, przeglądy wykonuję w dwóch miejscach, w obu naciągają przy każdym przeglądzie ręczny i nie płacę za to.

torrent2

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sierpień 2015, 13:23:10 »
Nieistniejący już serwis w Częstochowie i to samo powiedzieli w Opolu

Eponimos

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sierpień 2015, 11:25:59 »
Zrobiłem :-D  Do tunelu i podłokietnika dostajemy się przez podniesienie górnej obudowy tunelu.

Offline kicek83

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Wrzesień 2015, 19:44:35 »
Witam a ja z takim samym pytaniem Kto wie jak rozebrać podłokietnik. Chciałem spróbować między tą "skórę" a plastik wsadzić CB ale po odkręceniu tych czterech wkrętów nic nie odchodzi:( jeśli ktoś wie jak dokładnie to zrobić proszę o pomoc:)

Offline yoda

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Październik 2019, 18:50:48 »
Jak w schowku podniesiesz filc do góry to pod nim są trzy śruby zapewne trzeba je odkręcić. Regulacja ręcznego na regulatorze przy szczękach nie za dobry pomysł. Powinno się przez otwór w tarczy &zaślepka) ustawić na dole bardziej po lewej zdjąć ją i przez otwór ustawić regulator aby koło zahamowało a potem odkręcić o 1 lub dwa ząbki tak aby dało się ręcznie obrócić kołem. Teraz dopiero należy podciągnąć linki przy konsoli tak aby pełne zahamowanie nastąpiło na 8 ząbku.

Offline Jarek 67

• HKP
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopad 2019, 22:48:20 »
Popieram przedmowce.Sama regulacja przy dzwigni, to pojscie na latwizne.Najpierw jak kolega napisal trzeba wyregolowac przy rozpierakach, a potem dopiero przy dzwigni.