Autor Wątek: Ix35 1.6 gdi - wymiana łożyska - przód  (Przeczytany 4137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sheldon

• HKP
  • **
Ix35 1.6 gdi - wymiana łożyska - przód
« dnia: 10 Sierpień 2019, 10:04:34 »
Witajcie, jak w temacie.

Czy do wymiany przedniego łożyska koła wymagany jest demontaż zwrotnicy? Poza prasowaniem, duży nakład pracy?
Z gory dziękuję za odpowiedzi.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2019, 00:15:23 »
Co widzę zwrotnica podobna jest do mojego getza. Sam wymieniałem teraz łożysko przednie ale okazało się że to druga strona szumi a tam był kupiony oryginał kilka lat temu. Więc radzę dokładnie sprawdzić czy i które łożysko szumi najlepiej jadąc z drugą osobą.
Sama wymiana nie jest prosta i upierdliwa. Trzeba oczywiście zdemontować zwrotnicę. Wycisnąć piastę i wybić łożysko a potem wstawić nową. Oczywiście prasa wymagana.
Jeśli nie ma się prasy lepiej zdemontować zwrotnicę i dać do zakładu gdzie wcisną nowe.
Ja dawniej wbijałem młotkiem przez stare łożysko ale to orka na ugorze i nie wiem jak to robiłem skoro teraz cieżko było prasą to zrobić.

Offline sheldon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpień 2019, 19:39:59 »
Wielkie dzięki! Sprawdzałem przy rozpędzaniu kół do ponad 100 km/h - prawy przód buczy jako jedyny i ma większe opory. Do tego piasta mocniej się grzeje. A z początku obstawiałem tył, bazując na wrażeniu źródła dźwięku.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpień 2019, 09:56:05 »
Wymieniałem, tylko nie mogę sobie przypomnieć tył, czy przód. I to jest razem z piastą niestety.

Offline sheldon

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2019, 12:13:23 »
Potwierdzam - tył z piastą, przód wprasowywany. Po wymianie łożyska z przodu wiążącego się z demontażem zwrotnicy - konieczna kontrola zbieżności.