Forum > i40 VF

[i40 VF] Woda w tylnym reflektorze (światło wstecznego)

<< < (2/3) > >>

MD13:
aktu. też mam wodę tylko zauważyłem w prawej lampie :(

Mce:
Dziękuje za odpowiedzi i porady. Co do wersji to mam kombi.
I jeśli dobrze zrozumiałem, nie ma co szukac gdzie dokladnie jest nieszczelność tylko całą lampę odkrecić i uszczelnić i już tak? Rozumiem też, że wykręcenie jest koniecznie nie tylko pod wysuszenie (bo to akurat szybko już wyparowało co było w środku)?

I co do samego odkręcenia lampy, to dobrze myślę, że po zdjęciu osłonki, odpięciu wtyczek wystarczy odkręcić trzy widoczne nakrętki i reflektor będzie można wyjąć czy coś wiecej jest jeszcze tam wymagane (jakieś dodatkowe śrubki itd)?

miko:
Witam,
Ja miałem ten sam problem i rozwiązaniem go tak;
-Ściągnąłem zaślepki,
 -odkręciłem 3 nakrętki M6 czyli na kluczyk 10mm  (najlepiej mieć nasadowy dla wygodniejszego odkrecenia)
-oraz wykręciłem 1 wkręt śrubokrętem gwiazdkowym (+)
-wszystko wyczyściłem z brudu i wysuszyłem lampę
-Wyczyściłem tez część karoserii gdzie przychodzi lampa i wszędzie tam gdzie uszczelka dotyka blachy posmarowałem ją płynem do mycia naczyń (tak dokładnie) po to aby silikon nie przykleił na stale lampy, że już jej nigdy nie ściganę z auta bez jej zniszczenia
-odtłuściłem uszczelkę i założyłem na nią ładny (wałeczek) silikonu i dodatkowy okrąg do okoła śruby z boku.
Doszło ładnie i jest szczelne

Pozdrawiam

jacunio82:
mam ten sam problem, wersja kombi i woda w prawym swietle wstecznym, jeszcze nie zagladalem ale czytajac wszystkie komentarze juz wiem jak sobie pomoc, dzieki :)

Mce:

--- Cytat: "miko" ---Witam,
Ja miałem ten sam problem i rozwiązaniem go tak;
-Ściągnąłem zaślepki,
 -odkręciłem 3 nakrętki M6 czyli na kluczyk 10mm  (najlepiej mieć nasadowy dla wygodniejszego odkrecenia)
-oraz wykręciłem 1 wkręt śrubokrętem gwiazdkowym (+)
-wszystko wyczyściłem z brudu i wysuszyłem lampę
-Wyczyściłem tez część karoserii gdzie przychodzi lampa i wszędzie tam gdzie uszczelka dotyka blachy posmarowałem ją płynem do mycia naczyń (tak dokładnie) po to aby silikon nie przykleił na stale lampy, że już jej nigdy nie ściganę z auta bez jej zniszczenia
-odtłuściłem uszczelkę i założyłem na nią ładny (wałeczek) silikonu i dodatkowy okrąg do okoła śruby z boku.
Doszło ładnie i jest szczelne

Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---

Dziękuję za dokładny opis co i jak, zrobiłem dokładnie tak samo i poszło bardzo sprawnie. Użyłem bezbarwnego uszczelniacza dekarskiego.
Jedyne co było u mnie inaczej to miałem tylko 3 nakrętki 10mm, nic na śrubokręt (dwie wewnątrz dużej uszczelki a trzecia obok z małą uszczelką.
Miałem też wrażenie przy odkręcaniu nakrętek, że jakoś tak lekko były dokręcone, teraz są mocniej to może i to coś da dodatkowo:-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej