Autor Wątek: Do parownika prez rurkę chłodzącą schowek czy przez czujnik  (Przeczytany 4631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marko007

• HKP
  • **
Wiem że były już podobne tematy i uważnie je przeczytałem, ale nie znalazłem tam informacji związanej z dostaniem się do parownika.
Ponieważ u mnie godzinne ozonowanie nic nie dało, a mocno śmierdzi z wentylacji. Przy klimie troszkę mniej, ale to pewno przez to że schładza powietrze i tak nie czuć. Kupiłem środek do odgrzybiania i próbowałem parownik spryskać od dołu (wylot skroplin) ale sonda taka jak ktoś już pisał płytko utyka. I teraz chodzi mi o to czy parownik od strony kabiny można zdezynfekować przez: rurkę chłodzącą schowek? czy dostając się wykręcając czujnik temperatury? I najważniejsze jak daleko należy wsunąć przewód od preparatu do dezynfekcji żeby dostać do samego parownika?

Offline Hants

• Giełda
Do parownika prez rurkę chłodzącą schowek czy przez czujnik temperatury?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipiec 2019, 15:46:57 »
A od strony filtra kabinowego nie bedzie latwiej? (Nie wiem, glosno mysle)

A probowales granatów? Kupilem taki od Turtle Wax i ...efekt przekroczyl moje najsmielsze oczekiwania: po prostu zupelnie przestalo smierdziec mokrą szmatą.
Nie wiem co to za fungicydy, tak waliło mydełkiem, że nawet ja, stary grzyb, nie mogłem wejść do auta przez dobre 15 minut (po wietrzeniu).

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipiec 2019, 15:54:28 »
Jak mocno śmierdzi to zamiast wydawać kasę na kolejne spreje lepiej skorzystać z usług specjalisty , który będzie wiedział jak i miał czym to zrobić. W sensie, nie tylko zdezynfekuje ale w miarę możliwości "umyje" parownik.

Offline Marko007

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipiec 2019, 00:06:33 »
To jest odgrzybiacz a nie spray zapachowy.  A po drugie skoro już go mam to warto użyć.
Mam jeszcze pytanie do kogoś kto zna temat. Czy do parownika można się dostać tędy:
foto1 , foto2
czy za pomocą tej rurki?
foto3

Offline Marko007

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Lipiec 2019, 07:33:01 »
A ma może ktoś schemat poglądowy klimatyzacji od i30?
Ps. Czy orientujcie się może ktoś czy ten "bagnet" na motylek to czujnik temperatury?

Offline Dżozef

• HKP
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sierpień 2019, 12:56:21 »
Tak. Ten bagnet to czujnik temperatury który jest spięty z klimą. Ale cz można tam zapodać odgrzybiacz to nie testowałem. Musiał by się wypowiedzieć ktoś kto tędy próbował odgrzybiać parownik lub wsunąć tam kamerkę na kabelku USB.

Co do rurki. Tędy powietrze faktycznie "wychodzi" z wentylatora i "idzie" na parownik i nagrzewnicę, lecz sytuacja analogiczna jak wyżej.

Offline radekhdk

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Sierpień 2019, 12:57:44 »
witam, rurka z ostatniego zdjęcia skąd biegnie i dokąd prowadzi? Mi z niej cieknie woda po dłuższym użytkowaniu klimy.

Offline Marko007

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Sierpień 2019, 14:18:52 »
witam, rurka z ostatniego zdjęcia skąd biegnie i dokąd prowadzi? Mi z niej cieknie woda po dłuższym użytkowaniu klimy.

Od wentylatora do parownika i dalej...
Sprawdź od dołu czy nie masz rurki do odprowadzania skroplin zatkanej.