Autor Wątek: zabezpieczenie podwozia ix20  (Przeczytany 9723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nadamus

• Giełda
zabezpieczenie podwozia ix20
« dnia: 25 Lipiec 2019, 21:48:10 »
dziś zajrzałem pod auto i ... jestem w szoku. o ile na progach jest warstwa baranka to podłużnice są pomalowane tylko lakierem- żadnego baranka. przed zimą konieczna jest ingerencja- trzeba położyć zabezpieczenie. czy ktoś z Was tego nie robił? ile wytrzyma fabryczne zabezpieczenie?

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipiec 2019, 07:41:35 »
Od początku zakupu w 2011 r., nic nie zabezpieczałem, i nie znalazłem śladów korozji.

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Sierpień 2019, 17:28:39 »
Cytat: "kri$"
... i nie znalazłem śladów korozji.

Ciężko w to uwierzyć, chociaż to możliwe. Do czego zmierzam - każde uniesienie naszego samochodu na łapach podnośnika u mechanika zdziera lakier z krawędzi pod podłogą (miejsce wzmocnienia między dwoma punktami na podnośnik). Nasze ręczne podnośniki mają rowek aby ta krawędź się schowała. A u mechaników gumy są płaskie lub z korkami i samochód podnoszony jest na tych krawędziach. Po pierwszym przeglądzie zdarli mi kolor do podkładu w tym miejscu. Opony już sam zmieniam, a na podnośnik hydrauliczny kupiłem gumy podobne do tych:
https://allegro.pl/oferta/podkladka-guma-pod-lewarek-podnosnik-hydrauliczny-7285558534?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+samochodowe&gclid=EAIaIQobChMIzvTrx9-R5AIVBOAYCh3G-A6kEAQYAyABEgK4qfD_BwE
https://allegro.pl/oferta/podkladka-guma-gumowa-pod-podnosnik-51x49x37-mm-8289233156
...zdarcie zamalowałem zestawem naprawczym - a niezabezpieczone podłużnice pod podłogą pociągnąłem Valvoline Tectyl.

Offline rekin323i

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Wrzesień 2019, 12:59:13 »
Witam wszystkich, mój rocznik 11 rej w 2012
 a wygląda to dobrze:) ślady powierzchownej rdzy mam tylko z tyłu na belce, śruby osłony termicznej wydechu i samym wydechu końcówka ALE jednak będę robił zabezpieczenie metodą AMATORA czyli:

1. drucik i sprężone powietrze mam w obydwu drzwiach tylnych tyle brudu błota i kurzu że po myciu możliwe że woda stoi, dlatego muszę otworzyć drzwi i lekko odsłonic uszczelkę i poczekać 2-3minuty ok. 20-30 kropel samo zlatuje wiec tutaj zakupie WOSK z sondą alby po psikać myśle że 2 puszki po 500ml lub jedna duża 700ml wystarczy ( na 4 drzwi ) np  FLUID FILM AS-R.

2. KLAPA BAGAŻNIKA -( podczas wymiany oświetlenia rej zauważyłem) jest po prostu Goło od wewnętrzej strony klapy pomijając ilość spinek trzeba zrobić twardy wosk taki ktory nie zalepi mi odpływów ale też podczas nakładania nie będzie się lał na głowę muszę to zrobić z głową.
Jak będzie twardy i ładny kolor to popsikam też maskę silnika  Fertan Prevax

3. Nadkola chyba zostawie bo trzeba 4 razy podnieść auto na podnośniku zdjąć osłony z nadkoli i złożyć a Bitexu czarnego nie chce, białe auto  ;-)  możliwe że na podczas wymiany opon sprawdzę stan.

Na jesieni i tak muszę wyglinkować auto z pyłu metalu z kominów robią się rdzawe plamki :)  

Czekam na wasze opinie i pomysły.

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Październik 2019, 17:40:54 »
podczas konserwacji odkryłem ... czarną dziurę w progu (z obu stron, przy tylnym kole). Jest co prawda zasłonięte plastikiem ale nadal to dziura.  z jakiego powodu jest- nie wiem ale wygląda na potencjalne miejsce do gromadzenia brudu i wody w progu. trzeba to koniecznie zabezpieczyć czyli zatkać bo za kilka lat są gwarantowane kłopoty z progami .

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Październik 2019, 14:51:24 »
Dziwnie to wygląda i w sumie racja, że to trochę niepokojące. Nadamus, auto w Twoich rękach od nowości????

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Październik 2019, 18:08:43 »
tak-odebrałem w czerwcu z salonu

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2019, 18:53:15 »
Skoro tak to zrobiła fabryka to chyba tak powinno zostać. Być może, że w przypadku zamknięcia/zaślepienia tego "otworu" będzie słabszy odpływ lub wentylacja, może to dłużej schnąć, co w konsekwencji doprowadzi do wygnicia progu. Ja bym to woskiem do profili zamkniętych dobrze zabezpieczył i zmontował tak jak było. Nie wiem jak we wcześniejszych egzemplarzach to było zrobione, ale kumpela ma z 2010 roku ix20 i nic niepokojącego się tam nie dzieje. Przynajmniej z zewnątrz  :roll:

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Październik 2019, 21:59:45 »
raczej wynika to z oszczędności producenta. ogólnie zabezpieczenie ix20 jest co najmniej do poprawy.

Offline MERCI_HKP

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Październik 2019, 22:24:38 »
Dwie sprawy,
1. W tym nadkolu co pokazuje nadamus oryginalnie jest plastikowa nakładka w kształcie zetki - góra zetki chowa się za błotnik nadkola - dół schodzi w dół (jako chlapacz). Blacha jest zakończona na płasko tylko krawędzią aby woda z progu (skropliny) swobonie wypływały na zewnątrz. Proponuję zakupić oryginał i po zabezpieczeniu blachy przykręcić zawleczkami
2. Do niedoróbek podwozia w konserwacji zastosowałem produkty Valvoline Tectyl - polecam - testowałem je już na trzydziestoletnim W124.