Forum > i40 VF

EGR czyścić czy wymieniać na nowy

<< < (4/8) > >>

ghost2255:
W katalizatory jeszcze uwierzę.
DPF trupowi, który kopci tak, że nie przechodzi przeglądu niewiele pomoże, bo zaraz się zapcha tym, co wypluwa silnik.

MD13:
DPF jest pokłosiem EGR. Historycznie jest tak aby zmiejszyć tlenki azotu wpadli na pseudo genialny pomysł cofania spalin aby obniżyć temperaturę. Co spowodowało przyrost niespalonej mieszanki w procesie nie spalania całkowitego i przyrost cząstek stałych i tu założyli DPF.  Więc zaślepienie EGR zrobi dobrze DPF. Tak mi się wydaje , ale poprawcie mnie jak się mylę.

Pajaro:
Ja zrobiłem z wyciętym DPFem 40 tys i nic się nie dzieje. Test spalin przeszedłem bez problemu i to na własne życzenie bo podczas przeglądu nie jest wymagany.

MD13:
Pajaro jest dokładnie tak piszesz. A już ktoś na forum pisał ,ze ma DPF i chmury dymu za min co jakiś czas. Taka to ekologia. W firmowych mondeo z DPF tez już chmurę za sobą widziałem w skodach też :)

Kabestan:
Dobrze, ale pytam się czy można zaślepić samego EGR bez ruszania DPF? Dopóki EGR się nie zapchał to DPF spisywał się znośnie, około 250 km się wypalał, a teraz co 90 - 100.
Wyczyściłbym go / zamontował nowy , ale skoro to fabryczna wina modelu to nie pozostaje nic innego jak zaślepić.
I tu pytanie czy można zaślepić sam EGR bez ruszania DPF?
Czy tego typu rzeczy tylko w specjalistycznych warsztatach?
Możecie podesłać linki do zagranicznych miejsc gdzie opisują ich problemy z EGR i że nie warto tego na nowe wymieniać? Auto na obecnym EGR przelatało 7 lat.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej