Forum > i30 GD
Zaświeciła się kontrolka poziomu oleju i30 1.6 crdi 2014r
kisiu:
Niestety odłączenie akumulatora nie pomogło. Kontrolka dalej się świeci. Zrobiłem zdjęcia kabelka , o którym pisałem. Do czego on służy? Jaką ma funkcję? To jest kabelek przy klemie minusowej akumulatora. W miejscu gdzie go zaizolowałem mechanik go zlutował z tym drugim.
wtom:
1. świeci poziom oleju (pomimo że olej jest) = uszkodzony czujnik poziomu
2. ustrojstwo przy klemie służy do informowania ECU o poziomie naładowania akumulatora. jest to potrzebne, bo regulator w alternatorze jest sterowany z ECU. bez tego "moduliku" sprawnego mogą być kłopoty z ładowaniem. klema plusowa tez to ma. napraw kabel, piny z wtyczki można wypiąć i dolutować ten kabel
kisiu:
A lepiej kupić oryginalny używany czy nowy zamiennik? ceny podobne. np: tutaj jest hella albo vemo.
https://www.autodoc.pl/czesci-zapasowe/czujnik-poziom-oleju-silnikowego-15030/hyundai/i30/i30-gd/56806-1-6-crdi
matrixx:
przekręć kluczykiem w stacyjce 4 razy ,kontrolka zgaśnie, spr, poziom oleju jeśli jest ok to trzeba przejechać za jednym razem 40km dystansu ,po tym ECU zapamięta już wyższy poziom oleju i nie zapali już kontrolki ,chyba że jest usterka na linii tzw L-line ,(połączone są w szereg czujnik poziomu oleju ,alternator i czujnik na klemie minusowej)powodzenia.
kisiu:
Niestety przekręcenie kluczyka 4 razy nie wyłącza kontrolki. Czy ktoś podpowie jaki czujnik zamówić , żeby pasowal do mojego auta? mój nr vin to: tmad251uaej177641.
Nawigacja
[#] Następna strona