Forum > i30 GD
Zaświeciła się kontrolka poziomu oleju i30 1.6 crdi 2014r
kisiu:
Witam,
W czasie jazdy zaświeciła mi się kontrolka poziomu oleju. Zatrzymałem się, sprawdziłem olej i był prawie max na bagnecie Olej wymieniałem jakiś miesiąc temu.
Potem dojechałem do domu , pozekałem aż ostygnie, dolałem 150 ml oleju do pełna, ale kontrolka nie zniknęła. Przejechałem tak juz ok 100 km i nadal świeci.
Może to zbieg okoliczności, ale dzień przed zapaleniem kontroli , mechanik wymienił mi filtr paliwa. Może ma to też związek z tym, że mechanik zauważył , że od jednej z klem akumulatora jest urwany kabelek i jak to powiedział , zmasował go, bo nie mógł połączyć. Natomiast zaraz po wymianie filtra i odpaleniu żadna kontrolka nie pokazywała błędu. Dopiero prze przejechaniu jakiś 50 km, zaświecił się niski poziom oleju. Czy sądzicie, że to po prostu zbieg okoliczności i zepsół się czujnik poziomu oleju?
ELETomek:
Jedź do mechanika który sprawdzi Ci faktyczne ciśnienie oleju manometrem. Jeśli ciśnienie będzie w porządku można wtedy szukać przyczyn elektrycznych. Ale najpierw trzeba upewnić się, że ono jest jak należy żeby nie zarżnąć silnika.
dareknbr:
Zdejm klemę plusową a następnie minusową z akumulatora. Odczekaj około 15 minut. Zmasuj klemę plusową do masy przy pomocy klucza około 5 do 10 sekund. Załóż klemę masową i dokręć następnie plusową i dokręć. Jeżeli problem się powtórzy wymień czujnik ciśnienia oleju. Pozd
kisiu:
--- Cytat: "ELETomek" ---Jedź do mechanika który sprawdzi Ci faktyczne ciśnienie oleju manometrem. Jeśli ciśnienie będzie w porządku można wtedy szukać przyczyn elektrycznych. Ale najpierw trzeba upewnić się, że ono jest jak należy żeby nie zarżnąć silnika.
--- Koniec cytatu ---
ELETomek tu nie chodzi o ciśnienie oleju, nie świeci mi się czerwona kontrolka. Tu chodzi o poziom oleju. Żółta kontrolka.
[ Dodano: 2019-07-14, 13:46 ]
--- Cytat: "dareknbr" ---Zdejm klemę plusową a następnie minusową z akumulatora. Odczekaj około 15 minut. Zmasuj klemę plusową do masy przy pomocy klucza około 5 do 10 sekund. Załóż klemę masową i dokręć następnie plusową i dokręć. Jeżeli problem się powtórzy wymień czujnik ciśnienia oleju. Pozd
--- Koniec cytatu ---
tak zrobię, dam znać czy pomogło.
ELETomek:
--- Cytat: "kisiu" --- tu nie chodzi o ciśnienie oleju, nie świeci mi się czerwona kontrolka. Tu chodzi o poziom oleju. Żółta kontrolka.
--- Koniec cytatu ---
:oops: :oops: Grunt to czytać ze zrozumieniem :-D
Nawigacja
[#] Następna strona