Autor Wątek: Kręci nie odpala  (Przeczytany 5084 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sibi00

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« dnia: 09 Lipiec 2019, 11:40:03 »
Witam,

Problem:
Silnik kręci ale nie odpala. Zazwyczaj "na ciepłym". Pomaga dodawanie gazu podczas rozruchu i za którymś razem odpala. Po takim odpaleniu nie działa obrotomierz. Jeżeli się zgasi auto to następne odpalenia są już jak najbardziej ok i obrotomierz działa. Komputer nie pokazuje żadnych błędów.

Naprawa:
Został wymieniony czujnik położenia wału korbowego. Położony jest on na dole od przodu silnika. Mechanik podnosił auto, zdejmował plastikową pokrywę i bez problemu miał do niego dostęp (można zrobić to łatwo samemu). Założony został zamiennik (koszt 85 zł). Tydzień jeżdżę autem i problem się nie pojawił więc zakładam, że to było to.

Jak ktoś będzie miał podobny problem to prawdopodobnie szukać trzeba w tej okolicy.

Offline jacek2

• Giełda
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipiec 2019, 13:57:43 »
Taka informacja jest bardzo przydatna. Przynajmniej dla mnie -dziękuję.

Offline Marcinek70

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2020, 16:41:01 »
Dziwne rzecz z tym czujnikiem położenia wału.
U mnie miał czujnik awarię ale.odpalał normalnie.

Długo zastanawiałem się po co ten czujnik jeśli po odłączeniu normalnie samochód chodzi i można go odpalić. Fakt - troszkę dłużej kręcił ale odpalał.

Podejrzewam, że drugą funkcję przejmuje czujnik rozrządu i wspomaga pracę czujnika wału korbowego.
Tak myślę.
Błąd silnika mi się wyświetlał ale niż za każdym razem. Może nie był na tyle.uszkodzony i przerywała cewka w tym czujniku.

Wymieniłem na "pałę" czujnik położenia wału korbowego - odpala z pierwszego.

Offline qlakier

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Luty 2020, 20:49:44 »
A ma ktoś zdjęcie tego czujnika od góry gdzie on mniej więcej jest? Też czasami mam te objawy jak silnik gorący. Przy ponownym rozruchy kręci i nie odpala ale za drugim razem odpala bez problemu. Nie zdarza się to za każdym razem jak zgaszę silnik i chce ponownie  odpalić. Więc się zastanawiam czy to oby na pewno od tego czujnika.

Offline qlakier

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Marzec 2020, 19:01:56 »
Wymieniłem czujnik wału korbowego niestety problem jest dalej po zgaszeniu  i odczekaniu z 3 minuty i ponownym odpaleniu auto kręci nie odpala. Ale po ponownym wciśnięciu przycisku już pali. Czy czujnik wałka rozrządu i czujnik wału korbowego to to samo???

Offline Robik

• Giełda
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Marzec 2020, 06:42:10 »
Moze to zabrzmi trywialnie ale podobny problem mialem kiedy akumulator byl slaby. Po nocnym doladowaniu problem zniknal.
Moze warto sprawdzic czy cos z immobiliserem sie nie stalo, ewentualnie bateria w kluczyku.
Ciekawy przypadek, napisz jak uda sie rozwiazac problem.

Offline qlakier

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Marzec 2020, 10:09:23 »
Akumulator 3 lata temu wymieniany był poza tym rano bezproblemowo odpala na zimnym za każdym razem. Spróbuję na początek z bateria w kluczyku. A może wiesz czy czujnik wału korbowego a czujnik wałka rozrządu to to samo czy tam dwa czujniki są?

Offline andremobile

• HKP
  • **
Kręci nie odpala
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marzec 2020, 10:23:48 »
Qlakier wał korbowy a wał rozrządu to są dwa różne wały, więc i zapewne czujniki są różne.