Forum > Getz

[Getz TB] Wysokie spalanie 1.1 benzyna 67 km i problemy z el

(1/3) > >>

omengda:
Hej,
getzik z 2007 roku, ma przejechane obecnie 58 tyś (przebieg rzeczywisty). Nie ma znaczenia, czy jeżdżę po mieście czy na trasie, czy mieszany tryb - bierze 10 litrów benzyny! Fakt, może moja noga lekka nie jest - ale czy to nie jest za dużo???
Myślałem, że był to problem hamulców, które nie odpuszczały jak trzeba - otóż nie :/
hamulce ogarnięte a auto ile paliło tyle pali :|
Nie mam na to żadnego pomysłu. Co ciekawe, nie widzę żadnych spadków mocy - jak na 1.1 zbiera się ze świateł całkiem nieźle :)
Drugi problem jaki zauważyłem, to coraz częściej po przekręceniu stacyjki na "ON" auto zaczyna samo odpalać - tak, jakbym przekręcił na "START" - mało tego, rozrusznik nie przestaje kręcić - muszę zatem szybko gasić silnik. I potrafi tak kilka razy, zanim normalnie zaskoczy :|
Dziś w czasie jazdy rozrusznik zaskoczył mi sam - normalnie na działającym silniku podczas jazdy :| byłem zmuszony na środku drogi zgasić silnik, włączyć awaryjne, i za 10 razem zaskoczył jak trzeba (wcześniejsze próby skutkowały tym, że sam odpalał na "ON").
Czasem też jest tak, że chyba nie zaskakuje immobileiser - wkładam kluczyk do stacyjki, przekręcam i nie zapala się kontrolka (pomarańczowy kluczyk) na desce - wtedy auto kręci ale nie odpala - muszę wtedy wyjąć kluczyk, włożyć przekręcić i tak aż do skutku - czasem drzwi otworzyć itp.

Ktoś ma podobnie w swoim maleństwie???
Będę wdzięczny za wszelką pomoc, z góry dziękuję!

Pozdro!

Hants:
1. Mieszkasz w 3city - zatankuj do pelna i pojedz do Torunia i spowrotem. Ale bez szaleństw, przelotowa <120kmh. Po powrocie, zatankuj ponownie i poznasz swoje realne spalanie. 10L na setkę to dużo za dużo na tego na bzyczka, podejrzewam, że to jednak kwestia ciężkiego sandałka, niedopompowanych kół albo włączonej klimy. ;)

2. Baryłka pod stacyjką do wymiany.

wejdź na ibeja i poszukaj:   eBay item number:264371177409  (takie białe cuś na końcu kolumienki)

3. Biorąc pod uwagę problemy z imo, być może musisz wymienić całą stacyjkę...

omengda:
1 -  odwiedziłem Toruń w weekend - bez klimy, między 110 a 140 spalił 11/100 :/
2 i 3 - tak obstawiałem, że komplet może być do wymiany albo jakieś zwarcie lub masa...
jeśli stacyjka z imo to zapewne trzeba komplet z programowaniem klucza w aso co?

Pozdro!

robaszek127:
Oprócz stacyjki pewnie do wymiany sonda lambda przy silniku. Stąd takie spalanie.

Hants:

--- Cytat: "omengda" ---1 - odwiedziłem Toruń w weekend - bez klimy, między 110 a 140 spalił 11/100 :/
--- Koniec cytatu ---

:shock: Ło matko! O połowę za dużo.

No to BMW - będziesz miał wydatki: albo Ci wtryski leją, albo jak wspomniał kolega wyżej, sonda O2 pada (choć raczej czek endżin by Ci wyskoczył).

Sprawdz jeszcze czy gdzieś Ci paliwo się nie leje z listwy wtryskowej, przy wtryskiwaczach, na węźach gumowych, etc...

Jeśli to wtryski, to napraw to jak najszybciej: za bogata mieszanka m. in. rozwali Ci katalizator.

Obwąchaj wydech podczas pracy (ale na chwilkę) pachnie etylinką?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej