Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] szarpanie podczas ruszania
(1/1)
Fabiosoldier:
Witam wszystkich od paru dni mam coś takiego że kiedy ruszam z miejsca puszczam sprzęgło i auto czasem szarpie wciskam sprzęgło jeszcze raz i puszczam i jest ok, dodam że nie zawsze tak się dzieje i nie ważne czy na zimnym czy rozgrzanym , czasem ruszam i jest ok zatrzymuje się na kilku światłach i jest ok i na następnych światłach ruszam i szarpie , może ktoś wie co to jest. Santa Fe 2.2 crdi 155/km diesel 2007r.
Marcin1985:
Czesc szarpniecie jest pojedyncze?masz naped 4wd?
Fabiosoldier:
Witam, nie szarpnięcie są nie wiem jak to napisać powtarzają się aż zaczyna trząść autem, ale jak nacisnę sprzęgło i dodam gazu i puszczam sprzęgło to wszystko milknie i ruszam bez szarpania , auto bez 4x4, i dodam że zaczyna się to robić coraz czyściej jak dotychczas, powiedzmy że na 20 ruszeń zdarzy się to 4 razy, i tylko kiedy ruszam na wolnych obrotach. Pytałem zaprzyjaźnionego mechanika i mówił że to na pewno dwu masa, jeśli tak to mam następne pytanie czy wymieniać dwu masę razem ze sprzęgłem, i czy lepiej jest zakupić dobry zamiennik czy regenerowany oryginał.
Marcin1985:
Na zimnym aucie sa te szarpniecia? Mi to wyglada raczej na nierowny docisk lub tarcze ale nie zmienia to faktu ze trzeba rozbierac cale sprzeglo i zweryfikowac sprzeglo.lub jeszcze moze to byc slynne sprzegielko w moscie zeby to zweryfikowac wystarczy zdjac wal napedowy. Mam taka 2 mase do 2.2 crdi. O przebiegu ok10 000 tys przebiegu.
Nawigacja