Forum > i40 VF
ASB- nie trzyma obrotów przy jeździe pod górkę
Pajaro:
ghost2255, Mam zamiar wymienić 3 razy olej w sposób statyczny. Czy masz może zdjęcia albo filmik z wymiany? Widziałem że w jednym z postów opisywałeś jak to zrobić.
ghost2255:
Nie robiłem zdjęć ani filmu, ale na YT jest fajny filmik, chyba o ix35 albo sonata, ale to ta sama skrzynia.
JA wlałem RAVENOL SP IV Fluid i na 3 wymiany poszło ze 13 litrów po 50zł/l.
Pajaro:
ghost2255, okey :) ja zamówiłem 12 litrów- po 149 zł za 4 litry. Czekam na dostawę i zabieram się za wymianę. Czy Twoja skrzynia podczas hamowania redukuje biegi do około 40 km/h a później zrzuca obroty?
ghost2255:
--- Cytat: "Pajaro" --- podczas hamowania redukuje biegi do około 40 km/h a później zrzuca obroty?
--- Koniec cytatu ---
Tak właśnie robi.
Jeszcze co do procedury wymiany: zlewasz przez korek stary olej, odkręcasz plastikowy korek z przodu na plastikowym deklu(ja odkręcam ręką), potem nalewasz ok.4L ATF przez górny korek, aż zacznie się wylewać z boku, zakręcasz plastikowy korek z boku, wlewasz 0,7-0,8L, odpalasz silnik i odkręcasz plastikowy korek z przodu. Jak ATF cieknie małym strumieniem, to jest OK, jak nie, to dolewasz podczas pracy silnika, zakręcasz korek. Koniec.
Pamiętaj, że temperatura skrzyni podczas sprawdzania musi wynosić 50-60st.C.
Pajaro:
ghost2255, I to jest konkretna instrukcja ! Bardzo Ci dziękuje!
Nawigacja