Na wstępie dziękuję wszystkim forumowiczom, dzięki którym zdecydowałem się na zakup po raz kolejny TUCSONA. Kolor złoty - 2008 rok, klima manualna, skrzynia manualna, 141 KM.
Porównując do Tucsona CRDi 113 KM z automatyczną skrzynią biegów, moja wersja benzynowa jest mega oszczędna.
Przejechałem ok 1000 km i spalanie wychodzi tak:
Miasto 9,5 - 10,0 litrów
Trasa ze średnią prędkością ok. 130 - 140 km/h - 7.5 litrów
Trasa ekonomiczna (prędkość pomiędzy 90 km/h - 110 km/h) - 6.5 - 7.0 litrów
Spalanie jest bardzo zadowalające - w porównaniu do poprzedniego Tucsona diesla - 2.0 CRDI - gdzie brał na trasie 10.5, a w mieście potrafił zjeść 14

. Ale tam automat i napęd 4x4 robił swoje.
Ale do rzeczy

bo mam kilka pytań.
Auto kupiłem od ludzi, u których pracowałem więc mam pewność przebiegu. Na chwilę obecną wynosi on ok. 97 000 KM.
Moje pytania:
1 - Jaki olej jest najlepszy ? Np. wcześniej miałem Citroena i producent zalecał TOTAL 5w40 i taki lałem. Tutaj poprzedni właściciel lał 5 w 30 ELF. Jaki ja mam zalać ? Jaki jest najlepszy ? Jakie właściwości wg europejskich norm ? Cena nie gra roli.
2 - Co z rozrządem ? On jest na łańcuszku ? Kiedy ma być wymiana ? Jaki jest koszt wymiany rozrządu ze wszystkim ? (tak pi razy drzwi)
3 - Jaki filtr paliwa zastosować ? Jaki filtr kabinowy i gdzie się znajduje ?
4 - Co można jeszcze wymienić profilaktycznie ? Ma jakieś inne filtry ?
5 - Pytanie dziwne, jak z tłumikiem ? Od spodu widzę rurę + 2 tłumiki i pod silnikiem taki najmniejszy, mniemam to jest katalizator ?
6 - Czy w waszych TUCSONACH drzwi - w zasadzie łączenie drzwi koło szyb (rama szyb) jest tak samo brzydko pospawana ? Poprzedni jak i ten obecny ma takie nieestetyczne spawy. Nic nie przeszkadza, ale pytam profilaktycznie

Serdecznie WAS POZDRAWIAM