Forum > i30 FD

Silnik nie chce przekroczyć 3000 obr/min

<< < (2/3) > >>

wtom:
no to trzeba zapiąć kompa i zrobić test drogowy wysiłkowy z rejestracją parametrów i będzie wiadomo. mierzysz ciśnienie w CR-e i Map w funkcji obrotów silnika. ruszasz, zapinasz 4 i jak osiągasz 1500obrotów, wtedy gaz do dechy aż osiągnie 4tys (w twoim przypadku 3000  :-P ).
na wykresach będzie widać gdzie jest problem  :mrgreen: . diagnostyka komputerowa to nie odczyt błędów, jak "niektóre paprochy" myślą  :mrgreen:

ELETomek:
Czasem sprawy dziwne, trudne, niewytłumaczalne spowodowane są usterką sterownika silnika. I jeszcze dorzucił bym sprawdzenie ustawienia rozrządu jeśli nie był sprawdzany.

siekierkovsky:
Test drogowy był oraz komputer cały był podmieniany. Podczas testu od razu komputer przechodzi w tryb awaryjny (wrzuca mapę awaryjną) i się silnik nie wkręca. Na początku pokazywał błąd sondy lambda ale i ta jest wymieniona.

Miałem wymieniać rozrząd, ale mechanik powiedział, że wygląda na sprawny i nic się z nim nie dzieje, koła są ok, luzów nie ma.

Cris85:
Witam

Możliwe że mój przypadek naprowadzi do rozwiązania problemu otóż kiedyś zapomniałem podłączyć wtyczkę od przepływomierza i miałem identyczny problem max 3000 obr więcej nie szedł po podłączeniu było wszystko ok być może masz coś z przepływomierzem... to tylko taka moja sugestia

grzekrys83:
Miałem podobny przypadek (wprawdzie w Astra G) - zepsuty przepływomierz powietrza.
Do danych obrotów, pod gorke nie szedl wcale.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej