Autor Wątek: [i30 FD] Lusterka zewnętrzne składane i30 I gen.  (Przeczytany 18563 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michał

• Giełda
[i30 FD] Lusterka zewnętrzne składane i30 I gen.
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Luty 2018, 18:47:11 »
Cześć, jako że często muszę składać lusterka w aucie, zastanawiam się nad tą przeróbką (także nad tempomatem, ale lusterka pilniejsze). Niestety nie mogę się dokopać do informacji jakiego rodzaju lusterka mam i co muszę dołożyć, żeby to wszystko zaczęło działać. Z tego co widzę wątek nie został rozwinięty i zamknięty - oznacza to że przeróbka nie jest możliwa?
Oczywiście patrzyłem na stronki udostępnione przez użytkownika Kosmos2011, ale nie znalazłem odpowiedzi:( ... pewnie brak doświadczenia w czytaniu schematów etc(?). Podejrzewam, że muszę kupić nowe lusterka, bo obecne nie mają silnika do składania. - bo skoro nie ma przycisków do ich składania, to po co mieli by wkładać takie z silnikiem. Chyba że się mylę. Dlatego mam kilka pytań:

1. Jakich lusterek szukać? Na aukcjach popularnego polskiego serwisu widzę dużo lusterek 5Pin, 8Pin - nie wiem ilu pinowe powinno być lusterko, aby możliwa była taka przeróbka, no i żeby możliwe było ustawianie elektryczne + podgrzewanie oczywiście. Jak rozumiem, do tych wszystkich funkcji potrzebne są kolejne piny? I czy może być tak, że jedno lusterko mające 5/8/itd Pinów ma np. podgrzewanie + elektryczne ustawianie, a inne na 5/8/itd pinach ma elektryczne składanie + elektryczne ustawianie, ale brak podgrzewania?

2. Zastanawiam się także, czy muszą to być lusterka pod kolor? czy ewentualnie możliwy jest zakup z innego koloru i dalsze przemalowanie plastików/albo przełożenie obecnych plastików do nowych lusterek?

3. Kolejna kwestia to: wiązki i bezpieczników. Bo mam wątpliwości, czy doprowadzony jest do lusterek kabel (bo skoro brak składanych lusterek to po co w fabryce mieli by montować do tego kabel), który obsłuży dodatkową funkcję i czy nie będzie to za duże obciążenie dla bezpieczników?

4. Oczywiście zostaje Panel boczny do wymiany - to oczywiste. Pytanie tylko (analogiczne jak wyżej), czy w samochodzie jest już zamontowana wiązka, która obsłuży dodatkową wiązkę...czyli wystarczy tylko zmienić panel?

Trochę kwestii poruszyłem, może niektóre wydają się banalne, ale uwierzcie, że dla osób nie majsterkujących do tej pory są one zawiłe. Dlatego pewnie w przyszłości nie tylko mi pomogą:) Stąd też będę bardzo gorąco wdzięczny za Waszą pomoc

podaje mój VIN jakby był potrzebny: TMADC51DACJ241999

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Luty 2018, 19:45:44 »
1. Lusterko musi mieć 8 pinów

Numery pasujących:

Lewe:

87610-2R500

87610-2R700 z kierunkowskazem

Prawe:

87620-2R500

87620-2R700  kierunkowskazem

2. To już ja co komu pasuje

3. Wiązek nie masz i trzeba dorobić dwa przewody od przełącznika do lewego lusterka i dwa do prawego. Bezpieczniki jest już zamontowany i zasilanie na 99% jest w złączu w przelotce między słupkiem A i drzwiami kierowcy.

4. Panel numer  93572-2R000WK, przycisk 93540-2L000

Offline Michał

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Luty 2018, 22:47:29 »
Kosmos2011 bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko bo w poście nr #7 podawałeś inne numerki, a jak sprawdzałem Vin kolegi z postu #1 to miałem wrażenie, że to ten sam model auta: ten sam kraj pochodzenia, rocznik. no chyba że to dotyczyło już innego auta....

Jeszcze jedno pytanko, bo przeglądając aukcje natrafiłem na lusterka z 7 Pinami, jaka jest różnica między 8-emką?
Nie jest tak, że to 8 Pin-ów jest do kompletu opcji w lusterku: ogrzewanie+ustawianie + składanie+kierunkowskaz?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Luty 2018, 22:55:15 »
8 pinów to chodzi że kostka ma tyle miejsc na przewody.

Do bez kierunkowskazów potrzeba zajętych 7.

Korea KMH / Czechy TMA

Paweł Szymański KMH

Offline Michał

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Luty 2018, 20:44:04 »
Dzięki za pomoc. Będę szukać.

Czy muszę szukać lusterek pochodzenia europejskiego, czy nie i mogę szukać tez po UK ( bo takich tez trochę jest)?

Offline Michał

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Luty 2018, 22:05:56 »
Rozebrałem zaślepke lusterka i mam 5-cio pinowe lusterko z wtyczką 8 pinów. Jak rozumiem muszę teraz dopiąć do wtyczki 2 kabelki, w miejsce PIN-ów 3 i 4 zgodnie z rysunkiem z postu drugiego. I te kabelki poprowadzić do kontrolera na panelu bocznym? Czy jeszcze przez jakieś zasilanie ma to przechodzić?

http://images70.fotosik.pl/1183/3ac94b348b044dfe.png

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Luty 2018, 22:21:18 »
Zasilanie powinno być w przelotce słupek A drzwi kierowcy FD12.

Tam też trzeba dorobić dwa przewody do prawego lusterka.
.

Offline kammbel

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Czerwiec 2019, 10:52:58 »
Witam,  :-D
Podłączę się do tematu. Planuję taką modyfikację w mojej i30'stce. Moje pytanie, mam 5-pinową wtyczkę do lusterek muszę dwa przewody dołożyć, gdzie można załatwić takie konektorki do wtyczki? czy są to uniwersalne konektorki i można je kupić u elektryka? czy szukać wtyczki 7 pinowej? :roll: