Forum > i30 PD
Odbicie deski w szybie
tomilipin:
--- Cytat: "mic83" ---Bardziej irytujące potrafi być odbijanie się chromowanych ramek nawiewów powietrza w bocznych szybach
--- Koniec cytatu ---
Dokładnie - bardzo mi to przeszkadza. Najgorsze, że nic z tym nie można zrobić.
Za to u mnie deska nie odbija się w przedniej szybie, bo dbam, aby zawsze była matowa. Bawiąc się trochę w detailing zaopatrzyłem się w środki do pielęgnacji plastików i do wnętrza wybrałem Shiny Garage Apple Dressing, który daje satynowe wykończenie. Jest dosłownie przeciwieństwem Plaka. Za 29 zł mam pół litra w "psikaczu", który starczy mi pewnie na dwa lata albo i dłużej.
Mała rada - jeśli nakładacie nowe warstwy preparatów to warto usunąć stare, np. używając rozcieńczonego APC.
Chińczyki sprzedają maty/dywaniki na deski rozdzielcze - można to znaleźć wpisując w wyszukiwarce "dashboard cover" albo "dashmat". Z pewnością rozwiąże problem, ale wygląda tragicznie :-P
piotri:
No to spróbuje któregoś z polecanych. Plaka w i30 użyłem raz z 3 miesiące temu więc bym powiedział, że nie do końca jego wina.
Maty raczej odpadają :) fuj
Parkinson84:
Faktycznie plastiki odbijają się w przedniej i w bocznych. Na pewno to nie kwestia preparatów bo od odbioru z salonu (grudzień'18) ani razu nie czyściłem plastików i trochę już mają "nalotu" na sobie.
Osobiście zdążyłem się przyzwyczaić i jadąc skupiam się na sytuacji na drodze. Bardziej zwraca to moją uwagę na postoju.
kevin.c:
Używam przeciwsłonecznych okularów polaryzacyjnych. Odbicia deski w szybie przedniej prawie idealnie się wygaszają. Dodatkowo osłabiane są refleksy słońca w szybach tylnych poprzedzających samochodów.
mic83:
Potwierdzam, że przeciwsłoneczne okulary polaryzacyjne znacznie niwelują efekt refleksów w szybach zarówno przedniej, jak i bocznych.
Nawigacja
[#] Następna strona