Forum > ix35 EL

Światła DRL do ix35

<< < (2/9) > >>

kojoto3:
Witam. Jak tam montaż? udał się? bo moje w tym tygodniu powinny do mnie dotrzeć, to bym z chęcią skorzystał z wskazówek  :-)

kojoto3:
Troszkę sam jednak "powalczyłem"
poniżej napisałem jak ja to zrobiłem, może komuś się przyda.

Co potrzebne:
- śrubokręt krzyżakowy,
- klucz 12.

Należy odkręcić osłonę silnika, jest przymocowana na 4 śruby 12 i klika plastykowych spinek.
Ja nie odkręcałem całkowicie, zostawiłem śruby w tylnej części i osłonę opuściłem.
Dla łatwiejszego dostępu proponuję zdemontować dwie spinkę z nadkola.

To była ta łatwiejsza część :)

Teraz trzeba trochę się pogimnastykować na leżąco.
od strony kierowcy jest więcej miejsca, bo po stronie pasażera dostęp ogranicza zbiornik spryskiwacza.
Należy zdemontować halogeny, są na 4 śrubach, a potem demontujemy ramkę halogenu, też jest na 4 śrubach.
Najciężej odkręcić jest tę w rogu. Stojąc przodem do samochodu w rogu od strony chłodnicy.
Ja odkręciłem najpierw 3 śrubki, potem odchyliłem ramkę i małym śrubokrętem udało się odkręcić tę 4.

Montaż w odwrotnej kolejności.

Nie wiem jak w innych ramkach z LED-ami z alliexpress, ale w moich właśnie ta 4 śrubka nie pasuje,
ja jej nie wkręciłem w ogóle. Może jakby był inny dostęp to by coś nawiercił, ja zostawiłem ją,  i tak mocno siedzą.

Kabelki to już najmniejszy problem jak poprowadzić do komory silnika.

Według wskazówek "chińczyka" czerwony podłączamy pod + po zapłonie a - do klemy ujemnej.

Jednak ten zestaw wymaga jeszcze podłączenia przekaźnika, którego nie ma.

Jarek 67:
Wiadomo juz jak zamontowac ledy w zderzaku i co radzi "chinczyk " zrobic z kabelkami , ale co dalej ? Chodzi mi wlasnie o ten przekaznik . Jak to wszystko podlaczyc , zeby palily sie tylko Ledy a nie jak obecnie swiatla mijania ktore zalaczaja sie zaraz po uruchomieniu silnika . Wiadomo , ze swiatla do jazdy dziennej nie moga swiecic z  zadnymi innymi i po wlaczeniu swiatel pozycyjnych lub mijania musza zgasnac i odwrotnie . Jak tego dokonac , aby bylo zgodnie z przepisami ( nawet jesli mamy Ledy bez homologacji .

kojoto3:
Sorrki ale piszę z pamięci, już troszkę czasu minęło od podłączenia. Tak jak pisałem, czerwony + po zapłonie, ja podłączyłem w skrzynce z bezpiecznikami w komorze silnika, można znaleźć próbówką, a czarny bezpośrednio do klemy minusowej akumulatora. Do tego trzeba podłączyć przekaźnik zwierno/rozwierny według schematów. Sygnał wyłączenia LEd-ów podłączony do + postojówki. I teraz jak mam światła ustawione na automat, to LED-y świecą same, po przejściu na inne światła LED-y się wyłączają i odwrotnie, zgodnie z polskim prawem.

[ Dodano: 2019-11-04, 15:28 ]
np. taki przekaźnik
https://www.mpartner.com.pl/przekaznik-samochodowy-12v-3040a-zwierno-rozwierny-z-uchwytem-p-137.html

Jarek 67:
Dzieki bardzo . O to mi chodzilo , ze jak przynajmniej nie ma homologacji , to swieca zgodnie z przepisami . Teraz tylko trzeba gdzies zakupic i montowac .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej