Witam wszystkich klubowiczów
Mam duży problem z hyundai I20 z 2010r. silnik 1,4 CRDI diesel, auto kompletnie straciło moc oraz znacznie zwiększyło się spalanie aktualnie pali około 7L w trasie oraz strasznie kopci na czarno - śmierdzi nieprzepalonym paliwem. Przeczyściłem egr, przepustnice oraz sprawdziłem węże od intercoolera wszystko szczelne, węże od sterowania gruszką turbiny także ok. Jednak szukając dalej zauważyłem że sztanga od turbiny podczas dodawania gazu nie porusza się, sprawdziłem ręką czy nie jest zatarta turbina jednak ruszając delikatnie ręką sztanga pracuje lekko. Czy jest możliwość aby od przepływomierza uszkodzonego działy się takie cuda? Dodam ze jak podłączyłem komputer wskazania mas powietrza skaczą od 0 do 700 jednostek zatrzymania- dzieje się tak wolnych obrotach. Komputer wskazuje błąd p0101 - obwód przepływomierza MAF lub VAF
Czy ktoś wytłumaczyłby mi jak poprawnie sprawdzić przepływomierz? oraz instalacje do niego dochodzącą?
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub sugestie proszę bardzo może wspólnie coś zdziałamy:)