Autor Wątek: [Santa Fe CM] Parametry kalibracji 'gruszki' i turbosprężark  (Przeczytany 3825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cnick

• HKP
  • **
Witam,
jestem w trakcie 'regeneracji' turbiny czyli po prostu wymieniam całego 'korasa'.
Proszę o pomoc w weryfikacji parametrów jakie trzeba ustawić dla turbo 28231-27800.
Korzystając ze źródeł rosyjskojęzycznych znalazłem, że przerwa pomiędzy łopatkami sterowanymi przez zmienną geometrię, w maksymalnym 'wciągnięciu' sztangi powinna zawierać się w przedziale od 2 do 2,5 mm. Maksymalne 'wciągnięcie' sztangi powinno nastąpić przy wartości podciśnienia około -0,6 bara. Czy tak jest faktycznie?
Przerwę zweryfikuję sobie ostatecznie na podstawie starego 'korasa' metodą pisaka i dopasowania nowego pod ustawienia poprzednika, ale zawsze lepiej byłoby jeszcze sprawdzić.
Długości sztangi nie zmieniałem, ale nie jestem pierwszym właścicielem samochodu, a wygląda jakby była kiedyś regulowana.
Z góry dzięki za wszelką pomoc
cnick

Offline Zibi.S68

• Giełda
[Santa Fe CM] Parametry kalibracji 'gruszki' i turbosprężarki
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Listopad 2019, 18:34:12 »
Jeżeli bracia Rosjanie tak napisali to tak ma być, pewnie nikt z forumowiczów takich regulacji sam nie robi tylko oddają turbiny do regeneracji i ma działać ale wiem, że jak sam coś zrobię to wiem że jest zrobione. Moja rada zrób jak jest napisane i daj znać czy jesteś zadowolony ale obstawiam że będziesz na tak.