Forum > Santa Fe (2006-

Czas swiecenia lampki po odpaleniu 2.2 CRDI

(1/2) > >>

Marcin1985:
Czesc chlopaki ile czasu po odpaleniu na zimnym silniku w 2.2 diesel swieci kontrolka oleju? U mnie po ostatniej wymianie oliwy ok 6 sekund to troche sporo.moze podruba olej? Wlewam Motul 5w30.co sadzicie?

tomspeed:
sam wymieniales?? czy jakis mechanik??

zapewne filtr poszedl razem z koszykiem do smieci i teraz olej po zgaszeniu splywa z obudowy filtra do misy, a potem przy odpaleniu musi sie ponownie puszka napelnic.

jak na moje oko to brak koszyka i uszczelki, lub luzna uszczelka

Piotrek79:
Nie mam silnika 2.2 ale w moim 2.0 crdi gaśnie już odkręcenia samym rozrusznikiem a olej mam 0w40 Ravenola.
Też myślę,, że brak słynnej uszczelki pod wkładem filtra oleju.
Tu masz coś w temacie
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4868

Marcin1985:
Koszyczek jest,nowa uszczelka pod filtrem tez jest.ciekawo czy w pompie olejowej jest jakis zawor zwrotny.?

volcan:

--- Cytat: "Marcin1985" ---Czesc chlopaki ile czasu po odpaleniu na zimnym silniku w 2.2 diesel swieci kontrolka oleju? U mnie po ostatniej wymianie oliwy ok 6 sekund to troche sporo.moze podruba olej? Wlewam Motul 5w30.co sadzicie?
--- Koniec cytatu ---

Zdecydowanie tak nie powinno być. Kontrolka w przypadku sprawnego układu smarowania gaśnie w momencie uruchomienia silnika. Wygląda na to, że olej z filtra ucieka i za każdym razem przez kilka sekund piłujesz silnik bez smarowania. Do weryfikacji filtr oleju i słynna uszczelka.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej