Autor Wątek: Skrzynia automat 7DCT  (Przeczytany 7739 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline r@kson79

• HKP
  • **
Skrzynia automat 7DCT
« dnia: 13 Kwiecień 2019, 16:47:28 »
Witam. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat adaptacji i aktualizacji oprogramowania skrzyni ?? Czy to pomaga w użytkowaniu i czy jest niezbędny taki zabieg po jakimś przebiegu ?? Czy jest opcja sprawdzić skrzynię podpinając jakiś interfejs?? Dzięki z góry za komentarze.

Offline kacluk1987

• Giełda
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwiecień 2019, 11:29:40 »
napewno masz 7dct? a nie zwykły automat?? wydawało mi się że dopiero nowe i30 ma dct dwusprzęgłowe

Offline r@kson79

• HKP
  • **
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwiecień 2019, 09:45:39 »
i30 16 (CZECH PLANT-EUR) (2015-)
Paliwo TCI : [5] DIESEL - DIESEL Automatyczna
skrzynia biegów: DCT - 7 SPEED 2WD

Offline kacluk1987

• Giełda
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwiecień 2019, 16:15:33 »
To Najmocniej przepraszam. Myślałem ze dct dopiero od nowej generacji było... Jak ci się sprawuje ta skrzynia?? jechałem i40 z dct i naprawdę płynnie biegi zmieniała jedynie te szarpnięcia przy ruszaniu..

Ciekawe czy nie będzie z nią tyle problemów co z dsg7..

Offline r@kson79

• HKP
  • **
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwiecień 2019, 20:36:54 »
siemka. powiem Ci, że sama praca skrzyni bez zarzutów. jedynie przy ruszaniu bez dodawania gazu czuć takie lekkie delikatne poszarpywania. w opisie skrzyni piszą o podobnych ewentualnych przypadłościach tak jak i przy gwałtownym ruszaniu jest opóźnienie na reakcję pedału gazu. to jedyne mankamenty. ogólnie praca płynna bez zarzutów. szukam kogoś kto zna te skrzynie i interesuje mnie własnie elektronika i ewentualny update. możliwe, że taki zabieg poprawi jeszcze jakość, bądź wyreguluje jakieś działanie. dla mnie ogólnie skrzynia sprawuje się nieźle chociaż przy moim silniku 136 km mogłaby być troszkę agresywniejsza ;-)

Offline kacluk1987

• Giełda
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwiecień 2019, 21:04:57 »
Właśnie ja miałem okazję jechać dwoma hyundaiami i40 z 1.7 crdi 141km z dct.. i oba auta ten sam rok ten sam przebieg(45tyś km) i każde auto inaczej jechało.. pierwsze szarpało, nie miało mocy a drugie mnie fajnie zaskoczyło bo fajnie się zbierało skrzynia jakby zupełnie inna była..
Ciekawi mnie jak będzie z ich żywotnościa, na ile sprzęgła starczą, czy nie będzie podobnie jak z vw i dsg7 z suchymi sprzęgłami.

Masz 2015 i 136km to masz diesla?? Jak Ci spalanie w mieście wychodzi?? Ogółem jakieś problemy masz? dpf ci się dał już we znaki??

Offline r@kson79

• HKP
  • **
Skrzynia automat 7DCT
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2019, 11:51:54 »
tak CRDI 136km rok 2016. Spalanie na trasie potrafię zejść do 4.9l ale średnio wychodzi 5.2l. Miasto róznie max 6.5l, ale można zejść do 6.0l. Filtr cząstek stałych na bieżąco się wypala. Samochód robi średnie przebiegi 40-120 km dziennie, nie służy do jazdy tylko po mieście. Samochód jeszcze na gwarancji, ale szukam firmy zajmującej się automatami, która potrafi zrobić diagnozę, ew. jakiś update sterowników i wystawi papier w jakiej kondycji znajduje się skrzynia.