Autor Wątek: Skrzynia Biegów  (Przeczytany 6401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crooe

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« dnia: 12 Kwiecień 2019, 21:06:37 »
Witam. Posiadam Hyundaia ix35 z 2010r. 2.0 dieselek 186 km z automatyczną skrzynią biegów. Otóż mam nie raz problem ze skrzynią podczas wrzucenia biegu z "P" na "D" lub "R" pojawia się szarpnięcie, jest one również podczas gdy automat redukuje bieg czuć ewidentne szarpnięcie. Rzadko to się zdarza ale jednak.. Co może być problemem?

Offline Piotrek79

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwiecień 2019, 17:47:54 »
Olej??

Offline Crooe

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwiecień 2019, 18:16:01 »
Po zakupie auta pojechałem specjalnie do salonu Hyundai i gościu powiedział mi, że oleju w skrzyni biegów się nie wymienia..

Offline Robik

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwiecień 2019, 18:43:11 »
Nigdy wiecej nie korzystaj z uslug tego warsztatu, poczytaj na google jak wazna jest wymiana oleju w skrzyniach automatycznych, najlepiej zrobic to w sposob dynamiczny. Slabe parametry oleju, jego brak lub nadmiar moga objawiac sie wlasnie takim szarpaniem. W dluzszej perspektywie jak pacjenta nie zweryfikujesz na tym etapie skonczy sie na kapitalnym remoncie skrzyni.

Offline Crooe

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2019, 22:04:29 »
Ile taka wymiana może kosztować wraz z olejem?

Offline ELETomek

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Kwiecień 2019, 22:45:14 »
Cytat: "Crooe"
Po zakupie auta pojechałem specjalnie do salonu Hyundai i gościu powiedział mi, że oleju w skrzyni biegów się nie wymienia..

Cytat: "Robik"
Nigdy wiecej nie korzystaj z uslug tego warsztatu

Wg zaleceń producenta oleju się nie wymienia. To nie znaczy , że nigdy nie wolno korzystać z usług ASO.
 Jak powiesz, że chcesz wymienić olej w skrzyni biegów to powinni wymienić.

Offline Piotrek79

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2019, 08:54:51 »
Producenta czego??? Samochodu???
Zobacz kto wyprodukował ta skrzynię i zobaczysz, że na 99% producent skrzyni podaje co,jak,kiedy i ile wymienić.

Ja robiłem wymianę sam i robiłem tak:
Rozgrzanie skrzyni,wjazd na kanał i zlanie około 4 litrów oleju. Uzupełnienie nowym i taka samą ilością i w drogę około 10 kilometrów. Znowu wjazd na kanał i taka sama procedura. Ogólnie 8 litrów na przepłukanie i 4 litry już do jazdy. Takim sposobem trzeba mieć 12 litrów a efekt bardzo podobny do dynamiczniej a mniej roboty.

Offline ELETomek

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Kwiecień 2019, 09:27:42 »
Cytat: "Piotrek79"
Producenta czego??? Samochodu???

Nie inaczej. Producent samochodu w czynnościach serwisowych nie przewiduje wymiany oleju w skrzyni biegów. Dlatego w ASO twierdzą, że się nie wymienia. Nie dotyczy to tylko Hyundai. Ale na życzenie klienta wymieniają.

Wiem, że wszyscy "naprawiacze" skrzyń biegów zalecają okresową wymianę. A producenci skrzyń? Nie wiem, nie dociekałem aż tak "głęboko" ;-)

Offline ghost2255

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwiecień 2019, 18:56:48 »
Akurat w KIA/HYUNDAI są skrzynie produkcji KIA/HYUNDAI, więc producent skrzyni, to również producent auta.

Mimo to olej trzeba wymieniać. Ja zrobiłem jak kolega powyżej-3x wymiana statyczna.

W skrzyniach, gdzie filtr jest niewymienny(znajduje się w środku i aby go wymienic trzeba rozebrać skrzynię) zalecana jest wymiana oleju statyczna, gdyż dynamiczna może wypłukać szlam i opiłki i zatkać filtr lub płytę sterującą.
Podobnie jest np w Hondach..

Offline Crooe

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Kwiecień 2019, 18:17:35 »
Jaki olej najlepiej zastosować?

Offline ghost2255

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Kwiecień 2019, 18:56:48 »
Do skrzyni automatycznej 6-cio biegowej należy wlewać ATF SP-IV.
Ja użyłem RAVENOL FLUID SP-IV

Offline dareczekw

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Kwiecień 2019, 18:58:36 »
Poczytaj ten post tam jest opisana wymiana oleju w automatycznej skrzyni oraz podany typ i ilość oleju. Sam też wymieniałem olej i zamieściłem kilka przydatnych informacji.

Offline sikor

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Maj 2019, 18:22:41 »
Przy jakim przebiegu zatem polecacie wymieniac olej w automacie?
Mi w ASO rowniez powiedzieli zeby nie wymieniac oleju, ale skoro zalecana jest wymiana to chcialbym wiedziec kiedy :)
Na razie zadnych problemow ze skrzynia nie mam.

Offline Robik

• Giełda
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maj 2019, 19:05:10 »
Volvo zaleca wymianę co 60tys km - należy uczyć się od najlepszych, zerknijcie sobie na youtube jak wyglada proces wymiany oleju.

Offline Crooe

• HKP
  • **
Skrzynia Biegów
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Maj 2019, 17:08:28 »
Odnośnie postu to olej wymieniony został wczoraj. Niestety nic to nie pomogło nadal są te szarpnięcia..np dzisiaj się pojawiło.