Witam, mam problem w swoim Hyundai ix20. Samochód mam od nowości z salonu 2014 r. silnik 1.4 G4FA benzyna. Około dwa lata temu zdecydowałem się na założenie instalacji gazowej w autoryzowanym serwisie firmy BRC. Instalacja jest regularnie serwisowana (zmiana filtrów gazu itp.) Od niedawna mam problem, otóż na zimnym silniku jak rozpoczynam jazdę i dodam trochę więcej gazu zaczyna mi migać check engine zarówno na benzynie jak i na gazie z tym, że na benzynie kontrolka tylko miga i potrafi zniknąć, natomiast na gazie zostaje już na stałe. Odczytałem błędy z komputera i pojawia się:
P0300 - przypadkowe/wielokrotne wypadanie zapłonów w kilku cylindrach
P2192 - (błąd ogólny) System too rich at higher load bank 1
P0302 - Wypadanie zapłonów, cylinder 2
Za pierwszym razem błąd występował na cylindrze 1, przeczytałem że m.in. za to może być odpowiedzialna uszkodzona cewka zapłonu. Zamieniłem 1-szą cewkę z 2-gą by zobaczyć czy błąd wyskoczy na 2 cylindrze i tak też się stało zamiast na 1-szym cylindrze błąd wyskoczył na 2-gim. Uznałem, że cewka jest do wymiany, zamówiłem nową (HUCO 134035 nr OE 27301B010) po wymienianie drugiej cewki błąd na chwile ustąpił, lecz niestety od nowa jest to samo. Dodam, że pozostałe cewki mam fabryczne. Świece są w dobrym stanie. Nie mam pomysłu co może powodować te błędy, może ktoś miał podobny problem i mógłby coś doradzić? Dodam jeszcze, że po wyskoczeniu błędu nie ma żadnych zaników mocy, ani nic co dałoby się odczuć.
Z góry dziękuje za odpowiedź.