Autor Wątek: wskazanie temperatury  (Przeczytany 4560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xj900pawelec

• HKP
  • **
wskazanie temperatury
« dnia: 04 Kwiecień 2019, 11:39:45 »
Witam,
ja mam takie pytanie, czy czujnik temperatury może ot tak sam z siebie popsuć? Do tej pory nie było problemu z temperaturą, często jeżdże w korku, do wczoraj... Nagle wskazówka wskazuje ponad 90 stopni, potem sukcesywnie kieruje się w czerwone pole i opada, lecz nadal jest ponad 90 stopni i wiecej, tak wzrasta i opada wskazanie temperatury.

Czy może nagle termostat się zaciął... wentylator chodził jak oszalały, węże od chłodnicy bardzo ciepłe oraz ciepłe. Węże od nagrzewnicy gorące...

pozdrawiam

Offline srbastek

• Giełda
wskazanie temperatury
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2019, 12:08:17 »
xj900pawelec, dla spokoju wymień termostat i płyn w chłodnicy.

Offline Nabuknedasar

• Giełda
wskazanie temperatury
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwiecień 2019, 14:20:33 »
Termostat pada, albo przytkana chłodnica, albo masz przedmuchy

Offline xj900pawelec

• HKP
  • **
i30
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwiecień 2019, 09:35:45 »
Oddałem auto do naprawy w ramach rekojmy. Niech sprawdzą co z nim jest nie tak. Możliwe, że termostat albo pompa wody albo zawalona chłodnica i kanały szlamem. Przy okazji okazuje się, że uszczelkę pod głowicą wydmuchało.... zapewne efekt przegrzania...
Pierwszy i ostatni raz kupuje auto z komisu, a niby komis nie taki byle jaki. Nie są takie niby mietki handlarze, a reklamują się jako popierający akcję "bez kręcenia", ściemniania oraz kupowania u nich aut "bez stresu".

Przy okazji się zapytam, jaki jest średni koszt (części i robocizna) kompletu rozrządu do motoru 1.6 benzyna, 16 v, wersja 126 KM, rozrząd oparty na łańcuchu?

pozdrawiam

Offline srbastek

• Giełda
wskazanie temperatury
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwiecień 2019, 10:08:14 »
xj900pawelec, Kupując używane auto zawsze jest ryzyko, dobrze że komis przyjął samochód z rękojmi.

Co do rozrządu poszukaj w tematach, już było.

Offline robaszek127

• Giełda
wskazanie temperatury
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwiecień 2019, 13:20:12 »
Pewnie stary właściciel oddał do komisu za mniejszą cenę bo wiedział, że upg pada a termostat wyjął by silnik miał max chłodzenie od razu. Taki myk popularny by zatuszować gotowanie się płynu.
Komis przynajmniej uczciwy bo przyjął spowrotem. Inaczej by było od osoby prywatnej cczy by tak łatwo oddała kaskę sprzedając trefny samochód?

Offline xj900pawelec

• HKP
  • **
i30 głowica
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2019, 19:35:55 »
Wczoraj dopiero co odebrałem auto z naprawy. Głowica została splanowana, przy okazji zregenerowali zawory i gniazda zaworowe. Całość poskładali. Dodatkowo zdecydowałem się na wymianę łańcuszka rozrządu. Póki co wszystko dobrze pracuje, nie ma żadnych nierównych obrotów, ani dymienia na biało, ani przegrzewania się.... Zobaczymy jak dalej będzie...
Wg mechaniorów główną przyczyną przegrzewania się silnika była nieszczelność pod głowicą... Nie było ciśnienia i odpowiedniego przepływu płynu chłodzącego w silniku. Pytanie tylko, co spowodowało, że ta uszczelka się zdupcyła?

pzdr

Offline srbastek

• Giełda
wskazanie temperatury
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2019, 21:01:00 »
xj900pawelec, przyczyn może być wiele. Ale chyba najczeszczą w tych silnikach jest płytka misa olejowa (mała ilość oleju) i przeciąganie wymiany oleju.