Forum > Matrix / ix20

[ix20] Wytarty sworzeń pedału sprzęgła

<< < (3/3)

Dzius:
Ucho popychacza oryginalnej pompy, dla ułatwienia zakładania na trzpień znajdujący się na pedale sprzęgła, ma otwór niesymetryczny. Od strony zewnętrznej, czyli podkładki i zawleczki, jest to nominalne 10mm średnicy. Natomiast dla ułatwienia zakładania ucha na trzpień z drugiej strony, od dźwigni pedału otwór jest sfazowany, tak że ma 11mm. Na drugim zdjęciu wyraźnie to widać. Stąd robocza powierzchnia cierna przylegająca do trzpienia nie ma nominalnej szerokości 8.5mm, jak samo ucho, lecz chyba tylko 6mm. Stąd tym bardziej ucho popychacza jest to podatne na zużycie.

MERCI_HKP:
Przejechałem 91000 i zauważyłem że od miesiąca pedał sprzęgła ciężko zaczął się wciskać.
Sprawdziłem że mam luz na pedale ok 1cm tak więc oprócz 2 łożysk kupiłem jeszcze pompę Sacha 180pln (jakby to ona była winna).
Oryginał Valeo 250pln na portalu - tak więc otwieram pudełko Sachsa Made in South Korea a tutaj Valeo ale już bez symboli KiaHyundai.
Na wszelki wypadek 1l płynu hamulcowego i sprawdziłem możliwość montażu łożyska (15min) ale trzeba powoli wiercić w tym plastiku ściśniętym w imadle. bo pręt z oczkiem (tłoczek) wygina się we wszystkie strony ok 20stopni
//www.youtube.com/watch?v=lDbqtd22wxoCoś mnie podkusiło aby rozwiercić ten otwór też pod kierownicą na zamontowanej starej pompie - odradzam każdemu - trzeba manipulować tylko jedną ręką no i do otworu trzeba mieć przjściówkę giętką bo nawet wkrętarka z najmniejszą baterią nie mieści się między pedałami. Ktoś kto nie zepnie trytetki jedną reką nich się nie zabiera- chyba że chce mu się wymontowywać przednie siedzenie.
Po zamontowaniu łożyska za 7zł pedał działa jak nowy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej