Forum > i20
Problem z elektrycznym opuszczaniem szyb i20
robaszek127:
Zostaje sprawdzić jak przestaną działać to wtedy poruszać kablami w drzwiach bo może któryś jest już uksyty w izolacji.
RyszardOra:
Spróbuję,ale to dopiero za kilka dni.Dziękuję za podpowiedzi :)
robaszek127:
Takie awarie są najgorsze bo nie wiadomo co szukać. U mnie przestała działać pasażera szyba to rozebrałem drzwi, silnik sprawdziłem a okazał się winny włącznik bo się zaciął styk wewnątrz a teraz działa idealnie. Potem znów i znów rozbieranie, szukanie a uksył się przewód na styku wyjścia z drzwi. Głupie ale trudno to było zauważyć jak się nie wie czego szukać.
Nieraz wystarczy słąby styk kabla masowego i są cyrki.
RyszardOra:
Hurrra ! Opuszczanie już działa bez problemu. Nie wiem czy to była przyczyna,ale przez ostatni tydzień jeździłem tylko na krótkich odcinkach,częsty rozruch i po zrobieniu dłuższej trasy problem zniknął :)
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pozdrawiam użytkowników tego fajnego autka.
Sezostris:
Po pierwsze doładuj akumulator prostownikiem ...ludzie często olewają akumulator w swoim aucie - a dobrze jest go doładować co kilka miesięcy - tym bardziej jeżeli się mało jeździ i na krótkich dystansach (polecam kanał mrAkumulator ...sporo się z niego dowiedziałem w kwestii ładowania akumulatora).
Jeżeli problem występuje tylko przy jednej szybie to najpewniej styki w przełączniku (rozebrać i przeczyścić), ewentualnie kabelek się przetarł (przylutować i zabezpieczyć izolacją termokurczliwą), styki w kostkach też lubią zaśniedzieć (potraktować preparatem do styków), może też to być kwestia samego mechanizmu (ale to raczej w starszych autach) - trzeba wyczyścić ruchome elementy i wysmarować dedykowanym mazidłem :-)
Nawigacja
[#] Następna strona