Autor Wątek: [Sonata EU4] Podkładki pokrywy zaworów  (Przeczytany 4396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chorazy

• Giełda
[Sonata EU4] Podkładki pokrywy zaworów
« dnia: 28 Marzec 2019, 09:04:24 »
Serwus, przymierzam się powoli do ogarnięcia wycieków spod pokrywy zaworów i zauważyłem, że w Polsce nie dodają podkładek do zestawów i praktycznie nigdzie nie można ich dostać. Moje prawdopodobnie już nie spełniają swojej roli i chciałbym je wymienić. W foxie sprzedają na sztuki po absurdalnej cenie 13zł za sztukę, a potrzeba bodajże 13... Napisałem w tej sprawie nawet do pobliskich serwisów Hyundai'a i Kii być może oni coś załatwią, byleby cena nie była z sufitu :-| . Najlepsze jest to, że na zachodzie są takowe zestawy, a w Stanach czy Korei nie występują chyba zestawy bez tych podkładek. To jest irytujące, że u nas dostępne są tylko zdekompletowane zestawy :evil: , a nie widzi mi się kupować w inter carsie za prawie 700zł zestawu kompletnych uszczelek na cały silnik, bo tylko tam takowe występują. Czy ktoś ma jakiś pomysł albo dojście do tejże części w sensownych pieniądzach? Jeżeli nic się nie znajdzie, a serwisy rozłożą ręce lub zawołają cenę z sufitu będę musiał takowe podkładki chyba sztukować :-/ . Wstawiam poniżej zdjęcie paczki z numerem katalogowym.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marzec 2019, 09:36:05 »
Taki urok hyundaia i cen kosmicznych części.  Mi do getza za kawałek materiału czyli wygłuszenie maski wołali 400zł.  Takie gumki podobne pewnie kupi się za grosze w sklepie z częściami do maszyn rolniczych.

Offline Hants

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Marzec 2019, 11:09:45 »
robaszek127, skoro tak nie lubisz Hyundaia, to przesiądź się i nie rób siary. Rok temu mówiłeś, że kupujesz seata - i co? Nadal tutaj w Hultaju?

Części nie są specjalnie drogie. Z ciekawości zadzwonię do dilera.... Momento

[ Dodano: 2019-03-28, 11:15 ]
13zł za sztukę to świetna cena. W UK około 15zł za sztukę  (£3.01) :-D

Szukaj zamienników.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marzec 2019, 11:16:19 »
Tak jak piszesz ceny oryginalnych części nie są przesadnie wygórowane w porównaniu do innych marek. Problem w tym, że do Hyundai jest mało zamienników.

Offline Chorazy

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marzec 2019, 11:52:00 »
Dostałem odpowiedź od Pana z Kii, 12.85 brutto sztuka. Właśnie problemem jest w tym wypadku brak zamienników, aczkolwiek ojciec był u jednego z najstarszych sklepów motoryzacyjnych u nas w mieście i jakiś czas temu mieli taki kompletny zestaw razem z tymi podkładkami, niestety się sprzedał. Co ciekawe sprzedawca zasugerował, że taka podkładka może pasować chociażby z daewoo nubiry, lanosa i kosztują 2zł sztuka, nie wiem na ile to prawda, muszę to zweryfikować, szkoda tylko, że nie mam jak odkręcić chociaż jednej na porównanie i muszę posiłkować się zdjęciami z sieci.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Marzec 2019, 10:16:47 »
Pomysł dobry na zastosowanie podkładek od innego auta ale same zdjęcia w necie to za mało.  Musisz znać rozmiar ori podkładek i coś dobrać tańszego. Jak nie masz jak odkręcić to chyba trzeba 1szy kupić oryginalną żeby mieć do czego porównać

Offline Chorazy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Kwiecień 2019, 11:30:47 »
https://imgur.com/a/uh7Dmrg

Tak to wygląda, 2zł sztuka, dopasowane z Daewoo, powinny pasować. Zdam relację po robocie i później jak już trochę pojeżdżę.

Offline Mr_T

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Kwiecień 2019, 12:43:43 »
oby działało jak należy, ja przechodziłem wielokrotnie temat z uszczelką pod pokrywą zaworów, problem rozwiązał się gdy kupiłem oryginał w salonie wraz z nowymi śrubami, a tak to co kilka miesięcy wycieki wracały, nieważne czy dawałem silikonu czy pasty dirco itp. itd. :-)

Offline Chorazy

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maj 2019, 18:41:38 »
Wczoraj wymieniłem w końcu uszczelkę, tym razem victor reinz i jego silikon. Wyszło jednak drutowanie, aczkolwiek część podkładek z daewoo się przydała, po rozkręceniu śrub pokrywy zaworów okazało się, że mają nierozbieralne tulejki, podkładki z daewoo nie wchodziły. Trik polega na wykorzystaniu starych podkładek, wyciągnięciu z nich gumowej części uszczelnienia i zrobieniu tego samego z podkładkami daewoo, guma nachodzi idealnie na tulejkę, jest ciasna, jedyną wadą jest, że jest luźna w starej podkładce, ja kleiłem gumę do podkładki tym silikonem. Tak samo sugeruję oblecieć całą uszczelkę i świece tym silikonem, tylko bez przesady i rozsmarować aby nie wcisnęła się za bardzo do środka, lecz jak już do zewnątrz. Tego całego półksiężyca nie wymieniałem, dostęp jest absurdalny, trzeba zrzucać rozrząd, odkręcać wałek, spuszczać przynajmniej część wody z układu, bo króciec uniemożliwia odkręcenie jednej śruby. U mnie to miejsce było szczelne, więc nie ruszałem tego. Pojeździłem dziś trochę, rozebrałem pokrywę silnika i obejrzałem dokładnie krawędzie, nie ma śladu świeżego oleju, więc chyba się udało, czas pokaże.