Forum > Tucson JM

różnice Silnik d4ea 150km 2009r

<< < (2/3) > >>

Piotrek79:
Raczej w zawory. Uszczelka jest zawsze uszczelką i swoją grubość ma więc tłok nie dojdzie do głowicy. Zawory otwierają się tak, że wystają z głowicy. I spotkanie gotowe. W tych silnikach jak spotka się zawór z tłokiem to właśnie łamią się dźwigienki zaworowe.

ELETomek:
;-) Głowica jest całkiem płaska (komora spalania). Jeśli tłok w GMP wystaje ponad blok to zastosowanie za cienkiej uszczelki chociażby o 0.1mm powoduje kontakt z tłoka z głowicą. Zwory jako część ruchoma chyba mają większy margines błędu niż 0.1mm. Dlatego uważam, że musiałby być przestawiony rozrząd żeby doszło do kontaktu tłoka z zaworami.

Chyba, że głowica jest "za mocno" splanowana. Wtedy może dojść do kontaktu z zaworami.

Piotrek79:
Nie wydaje mi się żeby tlow wystawał poza blok.

ELETomek:
Nie znam konkretnie tego silnika ale w Gpunto 1.3 Mjtd (i nie tylko) wystają na pewno.
 https://motofocus.pl/technika/7593/prawidlowa-grubosc-uszczelki-pod-glowice-w-silnikach-diesla

Uszczelka uszczelką, teraz wydaje mi się, że problem leży w nie właściwej regeneracji głowicy. Przy planowaniu głowicy trzeba o tą samą wartość wpuścić gniazda zaworowe. Jeśli się tego nie zrobi kontakt tłoka z zaworami jest prawdopodobny bo zawory wysuwają się bardziej niż powinny.

Tomasz1222:
Panowie mam gorącą prośbę czy ktoś z was wie albo ma jakieś manual ile tłok może wystawać ponad blok
Wstawię kilka fotek żebyście mogli zobaczyć co się dzieje

Na ostatniej fotce ten sam cylinder który był na pierwszym zdjęciu po umyciu dodam że na nagar szedł od razu bez szorowania widoczne drobne ryski są spowodowane drobnym papierem ściernym gradacji 1000 jednak nie szlifowałem tego ponieważ schodzi to samym rozpuszczalnikiem za pierwszym pociągnięciem szmatką więc może jednak strasznie wyglądało ale coś będzie z tego cylindra

stara uszczelka pod głowicą miała dwa wręby
czy nowa grubsza uszczelka coś zmieni skoro różnica jest 10 setek

[ Dodano: 2019-04-05, 17:24 ]
Samochód był do samego końca sprawny palił na dotyk
Dobrze pracował nic w nim nie tłukło po nagrzaniu miał minimalny odgłos cykania

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej