Forum > Getz
Wymiana rozrządu - Getz 1.3 85KM
AndrzejK.:
Działałeś metodą "filmową" odkręcając z wciśniętym hamulcem?
robaszek127:
Wtedy musiałem ale tak śruba trzymała że nie dało się bez uderzania młotkiem w klucz. Lepiej użyć udarowego jeśli ciężko będzie ją odkręcić. Bowiem zawsze trochę poduszko się poddają w silniku i siła uderzenia w klucz maleje.
Sam nie miałem nigdy klucza udarowego bo myślałem, że to przerost formy ale po zakupie teraz dużo pomaga. Nawet odkręcając łączniki stabilizatora nie trzeba szukać klucza do blokowania a sam udar załatwia sprawę.
Hants:
--- Cytat: "robaszek127" ---nie miałem nigdy klucza udarowego bo myślałem, że to przerost formy ale po zakupie teraz dużo pomaga
--- Koniec cytatu ---
I to właśnie w rubaszny sposób zasugerowałem wątkotwórcy, ale się chłopak uniósł.
Koniec końców, odkręcenie tej śruby impaktem trwałoby góra 5 sekund, a deliberujecie nad metodami jej odkręcenia już 2 dzień.
AndrzejK.:
--- Cytat: "Hants" ---ale się chłopak uniósł.
--- Koniec cytatu ---
Nie no czemu?? A z jakiego niby powodu??
Zle interpretujesz mój przekaz ;-) ;-)
A co do samego wątku odkręcenia śruby to co takiego Cię niecierpliwi?
Są różne możliwości dotyczące danej czynności i o to pytałem generalnie, a wiedzy nigdy za dużo.... :lol:
Co do tego klucza udarowego (elektrycznego) to z jakiś rok temu próbowałem odkręcić właśnie śrubę koła pasowego wału tyle ze w Focusie i klucz się poddał, więc skuteczność nie jest taka oczywista.
Hants:
--- Cytat: "AndrzejK." ---A co do samego wątku odkręcenia śruby to co takiego Cię niecierpliwi?
--- Koniec cytatu ---
Może tylko fakt, że do pewnych rzeczy trzeba zabierać się z odpowiednim planem i ...narzędziami. Ogromna większość druciarstwa z którego wszyscy się podśmiewujemy na internetach, to nie efekt złej woli, ale kombinowania. Sposoby na odkręcenie tej śruby widywałem już lepsze (np blokujesz klucz o ziemię i kręcisz krótko rozrusznikiem..) tylko po co to robić?
Do skręcania wszystkiego też potrzeba później klucza dynamometrycznego, skręcanie na siłę może skończyć się urwaną srubą w bloku i potem płacz, że H to badziew.
Ja na forum proponuję tylko wzorcowe, uznane i rekomendowane sposoby, w dobrej wierze. "Wątpiącym dobrze radzić", hmm?
PS. Realne 450Nm odkręci każdą śrubę w aucie.
Nawigacja
[#] Następna strona