Forum > Getz

[Getz TB] Parametry Felg

(1/6) > >>

Matison:
Otóż planuję zakup Alufelg do Gacka.
Z tego co ustaliłem powinienem kupić felgi o parametrach

Rozstaw śrub: 4x100
Średnica (dla letnich firmowych 165/65): R14
Współczynnik ET: 35
Szerokość felgi: ?

I tu zaczyna się kłopot. Z tego co wiem stalowa oryginalna posiada 5" ja wybrałem sobie dwa modele alusów i mają one 5.5" i nie wiem czy to nie będzie za dużo jeżeli do opon 165 zaleca się szerokość 5.0 ale zaś mieści się w zakresie dopuszczalnym 4.0-5.5.
Kwestia taka że nie chciałbym aby auto dziwacznie wyglądało ani nie kupować za rok/dwa nowych felg do opon 175/65 R14 (rozmiar 165/65 ciężko dostać).

Będę wdzięczny za szybką odpowiedź ;)

marekityle:
kolego ja od zawsze na letnich oponach mam felgi 5.5 z oponami 165 i nie ma problemu, gołym okiem nie widać żadnej różnicy.

Matison:
Dzięki, taką odpowiedź chciałem przeczytać :)

A czy współczynnik ET nie będzie za mały? Bo zauważyłem w innym temacie że mogą być problemy przy tym. Bo mam wybór przy jednym rodzaju wziąć 40 a przy drugim 43 zamiast 35.

albert:
Jesteś pewny, że masz ET 35?
Ja mam u siebie fabrycznie ET 46 i tak samo powinno być w innych Gackach.

Matison:
I tu chciałem się upewnić. Szukałem informacji na ten temat i na wielu stronach jak i w konfiguracjach polecają głównie felgi z ET = 35. Prześledziłem twój temat i tam kupiłeś z większym bo 35 potrafią sprawić problem i dla tego chce się upewnić. Kusi mnie bardziej pod 43 ale chcę mieć szerszą opinię jak to będzie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej