Forum > i30 PD

AdBlue - czy ktoś już tego dolewał?

(1/3) > >>

mag:
Pytanie jak w temacie. Czy ktoś już dolewał AdBlue? Kwestie, które mnie interesują to:
Na ile w praktyce starcza zbiornik (20l wg instrukcji)?
Czy da się to zatankować z dystrybutora czy trzeba kombinować i lać z butli przez lejek?
Jakie są Wasze opinie z użytkowania tego wynalazku?

Parkinson84:
U mnie przy przebiegu ok.7500km komputer pokazuje napełnienie 2/3 zbiornika. Koledzy przy przebiegu 7000-7500 musieli dolewać bo był już sygnał ostrzegawczy. 4-litrowy baniak zapełnił im wg wskaźnika 1/5-1/4 zbiornika. Lepiej lać z dystrybutora - wychodzi sporo taniej. Poza tym nie ma ryzyka że sobie pozalewamy lakier lub buty/ubranie, o co niestety nietrudno lejąc z baniaka nawet przez dołączony lejek. Problem stanowi jedynie ilość stacji, które mają dystrybutor z "mocznikiem". Zauważyłem że najłatwiej szukać na Circle K i BP usytuowanych przy autostradach i trasach którymi jeździ duża ilość aut ciężarowych.

mag:
@Parkinson84    
Jak rozumiem, gdy odbierałeś samochód, to miałeś pełny zbiornik? U mnie przy odbiorze komputer pokazywał, że zbiornik jest pełny w 50%.
Po drodze do pracy mam co najmniej 3 stacje z dystrybutorami AdBlue więc tutaj problemu nie mam.

Parkinson84:
Tak, auto wyjeżdżało z salonu ze wskazaniem na full. Czekam z uzupełnieniem aż poziom będzie dość niski. Może uda mi się dobić do przeglądu przy 30k bez dolewania.

miro:
U mnie przy odbiorze auta z salonu było pół stanu. Można kupić w butelce na Orlenie, ale kosztuje 16 zł za 1l, kosmos jakiś. Na szczęście można też na niektórych stacjach nalać pistoletem z dystrybutora, wychodzi znacznie tanie. Zbiornik ma chyba koło 18 litrów adblue.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej