Forum > i40 VF
[i40 VF] [2013][1.7crdi][automat/kombi] DPF
MaRcOs84:
forumowicze, mam podłączony torque pod obd2 i do tej pory spalanie miałem po ok 500km.. pokonywane odległości:
- dziennie ok 10km (nowa robota na miejscu..)
- dwa razy w miesiącu - weekend 100km
- raz na dwa miesiące - 600km
w ostatnim czasie dość długo nie wypalał bo czekałem aż 1400km.. zrobił to dziś przez 14 min.
może ktoś doradzi i podpowie..
- czy to dobra oznaka, że wypalał po dłuższym przebiegu (z 500 na 1400km)
- kiedy jechać do serwisu sprawdzić poziom zapchania (dopiero jak złapie zamulenie?)
- jak te moje kilometrówki działają na mojego diesla..? zakup świeży, a tu zastanawianie się czy sprzedawać ze wzlgędu na robotę
serdeczne dzieki za opinie
Nitro202:
Nie musisz nic sprzedawać, DPF wypala się w zależności od stylu jazdy, dobrze, że wypalał się po takim czasie, a co do sprawdzenia ilości zapchania to możesz jechać np po zrobieniu 500 - 700 km :) Tutaj https://www.filtry-dpf-fap.pl masz kilka artykułów na tematu DPF, jak go eksploatować itp :)
MaRcOs84:
a jak innych opinie?
MD13:
po pierwsze pilnuj poziomu oleju. Jak przybywa to źle i przerywasz dopalanie. Na krótkich odcinkach będziesz miał upierdliwości z DPF. W każdym aucie z DPF.U mnie przy odcinkach do pracy 5km przybywało mi oleju bo nie zawsze wychwyciłem dopalenie. Jak ci dopala co 1400 km to dobrze. Jak ja wycinałem do dziadostwo to trochę pogadałem o algorytmie dopalania. I z tego co się dowiedziałem jest kilka czynników. jeden z nich do poziom zapchania, drugi po dopalanie "cykliczne" polegające na cyklicznym dopalaniu mino ,że czujniki nie wskazują na start dopalania. Ma to służyć temu by nie dopychać filtra na maxa i dopalać tylko wcześniej. To jest uwarunkowane od stylu jazdy czyli prędkości i odcinkami przebytymi. I tak jak będziesz jeździć głównie w mieście to będzie ci wypalać częściej a jak po w trasie to rzadziej. W mieście może spaść nawet do wartości co 50km a w trasie tak jak teraz to masz.
MaRcOs84:
@MD13 dzięki. sprawdziłem poziom oleju i mam delikatnie podan stan... co to zalecacie weryfikacje poziomu zapchania dpf?
Nawigacja
[#] Następna strona