Autor Wątek: [i20 PB] Problem z elektrycznym opuszczaniem szyb i20  (Przeczytany 5379 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
Problem z elektrycznym opuszczaniem szyb i20
« dnia: 01 Kwiecień 2019, 11:53:40 »
Witam
Od wczoraj mam problem z mechanizmem opuszczania szyb w moim i20 rok 2013.
Szyby raz się udaje opuścić a raz nie.Bezpieczniki sprawdziłem jest OK. Proszę o radę ?
Ponieważ jestem tu nowy nie wiem czy wybrałem prawidłowy temat,jeżeli nie to przepraszam.
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2020, 13:51:44 przez Brt »

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2019, 12:34:02 »
Usterka dotyczy wszystkich szyb? Próbowałeś opuszczać każdym przełącznikiem?

Miałem podobną awarie w GPunto ale dotyczyła szyby pasażera, działała jak chciała z panelu kierowcy. Powodem był złamany przewód w tej harmonijce między słupkiem, a drzwiami. Może być tez przełącznik ale wtedy nie działa też konkretna szyba. Dlatego pytam czy chodzi o wszystkie.

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2019, 13:06:36 »
Problem dotyczy wszystkich szyb.Sterowanie zarówno od strony kierowcy jak i pasażera.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwiecień 2019, 20:40:51 »
Trudno szuka się przyczyny jak coś działa nie działa. Ja mimo wszystko zacząłbym od sprawdzenia połączeń (kostek) drzwi.

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Kwiecień 2019, 09:23:29 »
Na razie dziękuję za rady będę szukał dalej a ostatecznie pozostaje elektryk.

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Kwiecień 2019, 21:06:53 »
Zostaje sprawdzić jak przestaną działać to wtedy poruszać kablami w drzwiach bo może któryś jest już uksyty w izolacji.

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Kwiecień 2019, 08:24:16 »
Spróbuję,ale to dopiero za kilka dni.Dziękuję za podpowiedzi :)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Kwiecień 2019, 12:57:06 »
Takie awarie są najgorsze bo nie wiadomo co szukać. U mnie przestała działać pasażera szyba to rozebrałem drzwi, silnik sprawdziłem a okazał się winny włącznik bo się zaciął styk wewnątrz a teraz działa idealnie. Potem znów i znów rozbieranie, szukanie a uksył się przewód na styku wyjścia z drzwi. Głupie ale trudno to było zauważyć jak się nie wie czego szukać.
Nieraz wystarczy słąby styk kabla masowego i są cyrki.

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Kwiecień 2019, 10:20:14 »
Hurrra ! Opuszczanie już działa bez problemu. Nie wiem czy to była przyczyna,ale przez ostatni tydzień jeździłem tylko na krótkich odcinkach,częsty rozruch i po zrobieniu dłuższej trasy problem zniknął :)
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pozdrawiam użytkowników tego fajnego autka.

Offline Sezostris

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwiecień 2019, 19:20:02 »
Po pierwsze doładuj akumulator prostownikiem ...ludzie często olewają akumulator w swoim aucie - a dobrze jest go doładować co kilka miesięcy - tym bardziej jeżeli się mało jeździ i na krótkich dystansach (polecam kanał mrAkumulator ...sporo się z niego dowiedziałem w kwestii ładowania akumulatora).
Jeżeli problem występuje tylko przy jednej szybie to najpewniej styki w przełączniku (rozebrać i przeczyścić), ewentualnie kabelek się przetarł (przylutować i zabezpieczyć izolacją termokurczliwą), styki w kostkach też lubią zaśniedzieć (potraktować preparatem do styków), może też to być kwestia samego mechanizmu (ale to raczej w starszych autach) - trzeba wyczyścić ruchome elementy i wysmarować dedykowanym mazidłem  :-)

Offline RyszardOra

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Kwiecień 2019, 10:50:54 »
Chyba miałeś rację z akumulatorem,więcej jeżdżę i problemu nie ma. Dzięki za podpowiedzi.