Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
l_isek:
Andrzej57, Mistrz, Dzięki za pomoc. Jednak zdecyduję się na Nokiany. Trochę mnie martwi słaby wynik w testach na mokrej nawierzchni ale patrząc na bieżnik to nie powinno być aż ta źle. Jako jedna z niewielu opon w tym przedziale cenowym ma największą nośność, no i jest najlepsza na śniegu. Zastanawiałem się jeszcze nad hankook rw11 ipike ale niestety posiada kolce które są w Polsce zabronione (służbowo używam opon z kolcami i rewelacji nie ma, a po kilku km na asfalcie kolców też prawie nie ma). Tak czy inaczej napęd 4x4 powinien zminimalizować ewentualne wady opony.
Jeszcze raz dziękuje za liczne odpowiedzi i masę opinii na temat interesujących mnie opon.
ololysy:
Hankook rw 11 ipike nie posiada kolców. Jest tylko przystosowany do ich montażu...
lucjan:
Ponieważ posiadane zimówki FULDA TRAMP 4x4 Yukon osiągnęły stan złomowy, po przeanalizowaniu szeregu opinii nabyłem komplecik nowych NEXEN WINGUARD SUW 235/70/R16.
Kierowałem się danymi, iż gumy te są produkowane w Korei płd. na licencji francuskiego Michelina (czyli producenta naprawdę dobrych opon).
Zimowe kółka zamontowałem, przejechałem jak dotąd 300 km i muszę wyrazić swój zachwyt - opony są cichutkie (subiektywnie cichsze od letnich Bridgestonów Dueler).
Do tego naprawdę mało hałasują na dziurach.
Teraz czekam, jak będą się sprawowały na śniegu (wg. opinii na oponeo.pl jadą jak po sznurku, takze w kopnym śniegu).
l_isek:
Zdecydowałem się na nokiany wr suv3, jak na razie ok. przy -7 trzymają się i hamują dobrze. Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić na śniegu, ale mają dość głębokie i szerokie rowki poprzeczne (w porównaniu do innych zimowek) więc nie powinno byś problemu na świeżym śniegu.
jajfa:
Panowie, mam dylemat przy wyborze opon:
Cooper DISCOVERER M+S 235/65 R17 (fajne bo w terenie się sprawdzą ale na mokrym słabe)
Cooper DISCOVERER M+S 2 235/65 R17 (dobre zimowe ale w terenie nie wiadomo)
Cooper Discoverer Sport 235/65R17 108H ( typowe pod SUV'a ale w teren nie dadzą rady)
Nexen Winguard 235/65R17 108H (podobno dobre zimówki ale na mokrym kiepskie)
Nawigacja
[#] Następna strona