Forum > Tucson JM

Nie mogę uruchomić silnika

(1/2) > >>

zenziol:
Brak iskry, nie działa pompa paliwa, bezpieczniki ok co jeszcze mogę zrobić -pomocy (2,0B). Rozrusznik kręci reakcji żadnej.Wygląda na jakieś odcięcie zapłonu.Próbowałem uruchomić i za pierwszym razem zbyt krótko przytrzymałem kluczyk ,za drugim razem już nie zagadał.Dodam,że posiadam instalację LPG ,której zniknęło zasilanie.Nie pomógł reset w postaci zdjętej klemy z akumulatora.

Hants:
Masz jakieś narzędzia diagnostyczne? Czytnik błędów, multimetr, kabelek z żarówką 12V?

Ciężko jest zdalnie powiedzieć Tobie co robić - eliminuj kolejne problemy - na początek sprawdziłbym połączenia prądowe gazowego ECU. Powoli i metodycznie: od akumulatora, po pompę paliwa.

zenziol:
Przeczytałem fragment w instrukcji obsługi dotyczący kontrolek na desce rozdzielczej,ściślej mówiąc kontrolki immobilizera.U mnie miga to oznacza ,że uszkodzony układ immo, i gdzie tego modułu ,czy bezpiecznika szukać ?
Urządzenia diagnostycznego nie mam ,bo już dawno bym sprawdził.Samochód stoi niestety i stety może pod domem i jakoś nie mogę nakłonić fachowców ,żeby przyjechali ze swoim urządzeniem (nie mają czasu) jak to na Mazurach ;-)

Hants:
Układ czytnika immo masz w stacyjce, a transponder w kluczyku. Sama wymiana czytnika nic nie da, gdyż jest on softwarowo połączony z ECU.
Jak wygląda kontroler immobilizera podejrzysz np na allegro.

Mirek:
A może trzeba zmienić baterię w kluczyku ?- byle czynność była wykonana szybko - potrzymanie to kondensator - bez baterii długo nie wytrzyma  :-(

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej