Forum > i40 VF

serwisowanie I40 1,6 GDI

<< < (2/2)

wtom:
tam są szklanki "nieregulowane" nie hydrauliczne. z reguły są wieczne (z wytrzymałych materiałów) i nie ma potrzeby tam zaglądać. oczywiście producent coś takiego zaleca ale jeszcze nie spotkałem się koniecznością sprawdzania i regulacji  :mrgreen: tym bardziej, że tu takiej nie ma i jeżeli byłaby taka konieczność to trzeba rozebrać rozrząd, wyjąć wałki i mierzyć każdą szklankę, następnie wybierać z 41 rozmiarów i podmieniać.
ogólnie zrobili kosztowną sprawę, bo wcześniej stosowali płytki regulacyjne między szklanką a wałkiem i wymiana płytki nie wiązała się z rozbiórką silnika a teraz szklanka jest "płytką".
ogólnie w elantrze mam ponad 200tys i do zaworów nie trzeba zaglądać a w toyocie miałem podobne rozwiązanie i przez 350 tys również nie wymagało zaglądania.
świece powinny być irydowe, wymienia się co 100tys, jeżeli mają zwykłą elektrodę to co 45tys

ELETomek:
Miło słyszeć że coś w dzisiejszych czasach jest wieczne. Mój ix ma dopiero 4.5tys km przebiegu. To jeszcze kilka lat minie zaczym dobije do 90tys. Gdzieś czytałem na forum o dużych kosztach regulacji (czyli wymiany szklanek) chyba w i30. Sama kontrola po za ASO chyba nie powinna być jakaś droga. Ale skoro nie ma po co zaglądać to super.

zgierzak:
super odpowiedź
bo inni piszą tylko o tym że trzeba to zrobić po 90k km
a ASO tylko czeka żeby zarobić a pewnie nic by nie zrobili
myślę że nie będę sobie tym zawracał głowy
silnik procuje ładnie
miałem trochę obawy o spalanie ale to tylko przez to że robię krótkie odcinki

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej