Forum > i40 VF

[i40 VF] Silnik 1.6 GDI - halasuje, klekosze itp

(1/3) > >>

borowa2:
Witam,

Jak w temacie moj I40 chodzi glosno (130tys przebiegu). Nigdy nie grzeszyl kultura pracy ale napewno nie brzmi dobrze, bardziej jak disel.

Mozna posluchac:
//www.youtube.com/watch?v=FAI621KNO_A

Byl juz w ASO i u dwoch mechanikow ale narazie nic nie wydumali.
Sprawdzone zawory i lancuch rozrzadu - ponoc OK.
Olej + filtr oryginalny.
Przyspiesza OK, nie dymi, nie bierze oleju.
W zimie pracuje glosniej, w lecie ciszej.
Przy delikatnej jezdzie czy przyspieszaniu cichnie, przy pracy na jalowym jest glosniej.

Wiem ze taka diagnoza prze forum jest ciezka ale moze ktos mial podobnie.

wtom:
te silniki miały problemy z układem faz rozrządu. do sprawdzenia zawory regulacyjne OCV fazatorów. powinny siedzieć z obu stron głowicy, przy każdym wałku przy czole silnika.

borowa2:
Dla mnie to juz czarna magia ale dzieki za hinta.
Mozesz podpowiedziec czy to moze chodzic o zawory takie jak w linku ponizej ? I ewentualnie jak je sprawdzic?

https://allegro.pl/oferta/zawor-faz-rozrzadu-hyundai-ix35-1-6gdi-52b7000230-7688543477

Dodam tylko ze diagnostyka komputerowa nic nie wykazala.

borowa2:
Ok, jak sprawdzic te zawory to juz doczytalem, pytanie czy na dzialajacym silniku na biegu jalowym moge odlaczyc wtyczke zaworow i sprawdzic czy stuki ucichnal, czy ma to jakis negatywny wplyw ?

[ Dodano: 2019-02-07, 17:15 ]
Ok, zawory sprawdzilem, wygladaja jak nówki, przy potrzasaniu nic w środku nie lata, po podlaczeniu pod 12V trzpień w środku lata góra-dół. Takie sprawdzenie nigdy nie daje 100% pewnosci ale zawsze coś.

Na wlaczonym silniku, odlaczylem jeden i drugi zawór, ale nie bylo kompletnie żadnej różnicy co mnie troche zdziwiło, nawet 'check engine' sie nie pojawił.

Jak ma ktoś jeszcze pomysła albo może polecić serwis we Wrocławiu to z góry dzieki.

zgierzak:
witam ja też mam 1,6 GDI i chyba też mam takie klekotanie ale muszę się przysłuchać. Możesz w stawić jakieś fotki gdzie dokładnie znajdują się te zawory i jak wyglądają ,które wtyczki trzeba odłączyć.
A jakie masz spalanie może tu jest jakiś problem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej