Autor Wątek: opony całoroczne  (Przeczytany 4044 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline endriu

• Giełda
opony całoroczne
« dnia: 18 Maj 2019, 11:17:21 »
Co myślicie o oponach wielosezonowych firmy Firestone do naszych autek .

Online robaszek127

• Giełda
opony całoroczne
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maj 2019, 11:59:05 »
Jak się mało jeździ to takie oponki uniwersalne są dobrym kompromisem sla użytkownika bo odpada zakup zimówek, montażu czy też zakupu felg.
Inaczej jak się jeździ więcej to już oszczędność się zmniejsza a nawet to nieopłacalne. Po prostu oponkę będziemy zdzierać latem, wiosną i jesienią przez to szybciej się zużyje a i zimą będzie to gorzej trzymać.  
i nie ważne jaka firma, choć niektóre mają pochlebne opinie ale i cena spora.

Offline Skalpel

• HKP
  • **
Re: opony całoroczne
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maj 2019, 12:25:09 »
Cytat: "endriu"
Co myślicie o oponach wielosezonowych firmy Firestone do naszych autek .

A co to ten firestone ? Jakiś chiński szmelc ?
W przypadku opon całorocznych NIEWARTO.

Jeżdzę na całorocznych (Goodyear vector4season gen 2) i szczerze polecam ! Szczególnie dl aludzi, którzy preferują normalny styl jazdy.

Przyczepność na śniegu REWELACYJNA (po prostu nie miałem lepszej zimówki niż te całoroczne :) ).

Na suchym i ciepłym wychodzi zimowa baza opony, ale ja jeżdżę baaardzo szybko i agresywnie, więc przy normalnym użytkowaniu jest to nieodczuwalne.

Wracając do Firestone.. będziesz żałował... przy oponach całorocznych naprawdę potrzeba budżetu, wiedzy, technologi, żeby to grało....

Pozdrawiam ! :)

Offline endriu

• Giełda
Re: opony całoroczne
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maj 2019, 15:06:13 »
Jeszcze nie kupiłem a co się tyczy to nie są chińskie tylko made in italy  i Firestone wchodzi w skład Brigdstone .

Offline kri$

• Giełda
opony całoroczne
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maj 2019, 18:57:52 »
Kumpel ma w Citroenie 4 picasso Micheliny, i sobie bardzo chwali, już 2 sezon (przejechał do Portugalii latem, kilka tysięcy kilometrów). Brat w renówce ma Vredestein i jest OK.

Offline irekmiecz

• Giełda
opony całoroczne
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maj 2019, 01:47:48 »
Opon Firestone nie znam. Od blisko roku też nie śledziłem żadnych testów opon całorocznych. Natomiast to co widzę tak na szybkiego już po samej etykiecie to w podobnej cenie prędzej zdecydował bym się na  Kleber Quadraxer 2
Drugiego maja minął rok jak z zadowoleniem ujeżdżam Michelin CrossClimate+ .

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
opony całoroczne
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maj 2019, 09:58:39 »
Ja od zawsze na wielosezonach. Obecnie Goodyear Vector4season gen 2. I z czystym sumieniem mogę je polecić. Poprzednio były koreańskie Kumho, śliskie na deszczu/mokrym i ABS miał co robić, później były opony japońskiego producenta Falken, model Euroall Season, które muszę przyznać są dobre. Jednak wspomniane Goodyeary, rewelacja. To czołówka wśród opon wielosezonowych, ale różnice w testach pomiędzy poszczególnymi markami premium są niewielkie, także samemu trzeba zdecydować.  

Co do ścieralności opon wielosezonowych, to wspomniane Falkeny po przebiegu 40 tys. zjechały się z 8 milimetrów do 5,7 milimetra głębokości bieżnika, także nie jest to tak dużo, jak większość osób sądzi.

Druga sprawa, podzielając opinię specjalistów, opona wielosezonowa premium zapewni nam większy margines bezpieczeństwa latem i zimą, niż sezonowe opony budżetowe, szczególnie tania  chińszczyzna, choć trzeba przyznać, że Chińczycy uczą się szybko i zaczynają wprowadzać dobrej jakości produkty, chociażby niektóre auta, czy telefony, ale trzeba wiedzieć co kupić. No i jeśli ktoś porusza się głównie po mieście, czyli w okresie zimowy głównie po mokrym, to po co zimówki??? Wprawdzie sam na Falkenach byłem dwie zimy temu w lutym w Zakopcu i poradziły sobie doskonale. Nawet wyjazd z posesji pod górkę po ubitym śniegu nie stanowiło większego problemu, choć muszę przyznać, że ta "próba" była sterująca.

Dla zainteresowanych załączam test wielosezonowych z grudnia 2018. Nie załączam ostatniej strony testu, z podsumowaniem wyników, bo ... plik ma zbyt duży rozmiar i po zmniejszeniu jego rozmiaru robi się nieczytelny, no i nie chcę sugerować zwycięzcy  ;-)  

Co do opinii o oponach??? Ja zawsze szukam testów i czytam te na oponeo zamieszczane pod konkretnym modelem opony. Opinia klienta najcenniejsza.

Offline nadamus

• Giełda
opony całoroczne
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maj 2019, 18:28:45 »
jednego się nauczyłem- jak coś jest do wszystkiego to jest do d...
miałem (i mam nadal) opony dębica nawigator 2 i ... jest naprawdę duża różnica pomiędzy prawie nowymi (opony z 2017r, bieżnik ok 7mm) oponami dębicy a zimowymi ceata (opony z 2009r. bieżnik ok 5mm) ze wskazaniem na zimówki. oczywiście mówie o zimie. jechałem drogą zimą- częściowo pokryta śniegiem, częsciowo lodem a czasami normalna, temperatura była ok -7 stopni. i na dębicach było to max 50km/h- większość jednak ok 40/h, potem zmieniłem na zimowe (ta sama droga ale w odwrotnym kierunku i 3 godziny różnicy) i na ceatach (zimowe) mogłem jechać do 80-90km/h (praktycznie te same warunki). teraz zimówki mam na zimę a całoroczne na lato- nie bedę kupował do samochodu nowych bo idzie w ludzi. latem jednak też nie jest różowo- szczególnie na mokrym ale może być. wiec nikt nie namówi mnie na całoroczne.