Forum > Lantra
[Lantra J2] Wymiana tarcz przód typu CAPTIVE.
BartBartez:
--- Cytat: "Złośnik" ---Zastanawiam się czy nie jest to tak jak w hondach:
--- Koniec cytatu ---
Nie
Złośnik:
Czyli łożysko siedzi na bieżni piasty i dodatkowo w otworze w zwrotnicy i nic tylko wybijać po ściągnięciu zwrotnicy od strony łożyska razem z piastą ??? Bo już innego sposobu nei widzę a to tylko kwalifikuje mnie do mechanika ehh :( A myślałem, że cokolwiek sam podziałam.
BartBartez:
--- Cytat: "Złośnik" ---nic tylko wybijać po ściągnięciu zwrotnicy od strony łożyska razem z piastą ???
--- Koniec cytatu ---
Zrobiłem kilkanaście takich łożysk i jakoś innego sposobu nie widzę. Na upartego można to zrobić ściągaczem ale efekt będzie taki sam.
Złośnik:
No bo potrzebuję zmienić immo tarcze, łożyska zostawić w spokoju. Tarcze CAPTIVE mają większy otwór centrujący (86mm). Na HCC piszą że tarcza stanowi część łożyska. Wychodzi na to że tarcza trzyma się piasty która jest na wcisk w środek łożyska wprasowana. Bez prasy nie da rady niestety. Zostawię to mechaniorom z kompletem nowych łożysk.
Złośnik:
Nie wiem gdzie znalazłem u siebie na kompie zdjęcia ale znalazłem i wrzucam. Pytanie tylko - skąd tu tak łatwo zlazły piasty ? Odkręcone 4 śruby trzymające tarczę do piasty (albo na odwrót), z tyłu tarczy odkręcone są nakrętki śrub i piasta wylazła z łożyska zwrotnicy hehe :) Trochę w to nie wierzę, że tak łatwo zwłaszcza jak popatrzeć na stan tej zwrotnicy i tarczy :)
Nawigacja
[#] Następna strona