Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana tarcz przód typu CAPTIVE.

(1/4) > >>

Złośnik:
Witam. Jako, że na starym forum nie była poruszana sprawa, a temat będzie za chwilę u mnie w aucie poruszany to chciałbym zapytać jak to jest z z tymi rodzajami tarcz w Lantrach i Coupe RD1. Tarcze Captive - przy wymianie trzeba zdjąć piastę i potem tarczę jeszcze i jeszcze łożysko ? Tutaj piasta schodzi tak samo łatwo jak z tyłu po odkręceniu tych czterech śrub na piaście trzymających ją do tarczy ? Wiem, że łożysko i tak trzeba wymienić (nie ma co oszczędzać) przy zmianie tarczy, a ponoć przy demontażu - łożyska ulegają nawet uszkodzeniu ???? Czy stare łożysko trzeba wyprasowywać i wprasowywać na nowo ? Czy jest o tyle łatwo co z tyłu ???
Mam najprawdopodobniej tarcze CAPTIVE właśnie.

Numer OEM Hyundaia: 51712-28300.

gacus2004:
O hamulcach sporo jest opisu na zaprzyjażnionym forum dotyczącym modelu Coupe.
Tam coś wspomniane było o tych rodzajach tarcz.

tomek27:
Faktycznie rozwiązanie montażu tarcz w lantrach jest strasznie dziwne i kłopotliwe. Przykręcane od tyłu tarczy. Na starym forum BatrBartez opisywał jak można wymienić ten element na "normalny" wiec czekaj na Jego relacje. Sam jestem ciekawy czy to duży problem ze "swapem".

Złośnik:
Z tego co wiem z tamtego forum (HCC) BartBartez pisał że potrzeba do tego nowe piasty - te które wchodzą pod tarczę (z modelów nowszych lantry - roczniki po lifcie) lub Coupe RD2 GK no i tarcze NON-CAPTIVE. Ale mi chodzi o to czy - łatwo jest zdemontować piaste i tarcze bez demontażu łożysk - czy trzeba ją zdejmować ściągaczem ? i czy tarcza potem schodzi też łatwo ?
Bo co do łożyska to jestem na 90% pewien, że jest wprasowywane w otwór zwrotnicy - z tyłu jest pierścień ograniczający żeby łożysko nie wypadło z drugiej strony.

tomek27:
Ściągacz potrzebny jest. Ale problem jest taki, ze polowa bieżni pozostaje na piaście i jeśli zakładasz z powrotem łożysko to samo to wszystko ok ale jeśli nowe chcesz założyć to trochę problemu jest z demontażem owej połówki. Osobiście używałem palnika i zimnej wody. Pękło i zeszło bez problemu. Ściągaczem tam nie dojdziesz.
A z tego co pamiętam to trzeba właśnie przednie zwrotnice ewentualnie piasty wymienić na nowsze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej