Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Jakie sprzęgło do gacka 1.3  (Przeczytany 4240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online robaszek127

• Giełda
[Getz TB] Jakie sprzęgło do gacka 1.3
« dnia: 10 Marzec 2019, 17:16:37 »
Witam.
Gacek po wypadku naprawiony i już jeździ ale wyszło co podejrzewałem od razu że uszkodziło się łożysko w skrzyni to co wychodzi na przegub wewnętrzny. Najpierw stukało a teraz już szumi. Wiec skrzynia do wymiany.
Ale przy okazji pewnie trzeba i sprzęgł dać bo stare już ma lata a łożysko docisku już szumiało.
Ciekawi mnie tylko jak ktoś wymieniał czy idą różne tarcze czy tylko 200mm bo w sklepach pisze różnie 200 i 215mm.
A jak jest z firmami czy tylko patrzeć na valeo a może statim. Tańsze ale czy dobre.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 21:40:08 przez Brt »

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Marzec 2019, 18:11:05 »
valeo olej- niby dobre ale ja się sparzyłem (w innym samochodzie) łożysko zaczeło szumieć po przejechaniu 30kkm. wiec wolę trzymać się z daleka. lepiej dołóż i kup sachs lub luk

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marzec 2019, 18:28:34 »
Akurat fabrycznie chyba są założone valoeo i u mnie wytrzymało bardzo długo. A łożyska dociskowe podobno dla siebie trzeba zatopić w smarze przed montażem wtedy więcej wytrzymują.
LUK czy sachs są sporo droższe do silnika 1.3 Raczej kupię valeo na alledrogo bo taniej niż w sklepie stacjonarnym. A może jak się rozbierze to bedzie dobre sprzęgło a starczy tylko łożysko wymienić.

Offline nadamus

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marzec 2019, 19:48:41 »
lepiej wymień całość- i tak będzie wszystko na wierzchu wiec jedna chwała. koszt robocizny jest większy od ceny części. a całe sprzęgło to koszt ok 300 Statim) lub 400 luk wiec różnica to całe 100zł. ale za wymianę zapłacisz ok 400zł. wiec nie warto oszczędzać. a o tym zamaczaniu to pierwsze słyszę-.ale chyba nie dużo bo działają tam siły odśrodkowe wiec jak dasz za dużo to bedzie "rozbryzgane" po całej obudowie ( i może ścieknąć na tarczę) i trzeba będzie dawać nową tarczę ;)

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marzec 2019, 20:23:52 »
Sam będę wymieniał bo nie dam 400zł za wyjęcie skrzyni i włożenie. Sam sobie naprawiłem przód po wypadku to i to się zrobi.Czyli wyjdzie naprawa po kosztach czyli skrzynia plus sprzęgło. Raczej statima nie kupię ze względu nasłaba renomę firmy a to nie część co łatwo się wymienia.
Już wcześniej tak zrobiłem z UPG i po znajomości mechanik nie dość że skasował równo to jeszcze zrobione było po łebkach, że nawet uszczelkę pod pokrywę zaworów dał starą i ciekło potem jak z fiacika 126p a gaz wywalało na silnik bo nie sprawdził po naprawie szczelności.

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Marzec 2019, 21:59:17 »
a o tym zamaczaniu to pierwsze słyszę

W rozgrzanym smarze to można zmoczyć stare łożysko. Gdyby ktoś nie chciał wymieniać bo np chce się pozbyć autka  ;-)  . O zamaczaniu nowego łożyska też nie słyszałem.

Offline MktR

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marzec 2019, 16:20:20 »
U mnie po kupnie było Valeo, niedawno zmieniałem bo już przebieg 200 tys i tarcza i docisk padły - piszczało przy wciskaniu. Wymieniłem na komplet LUK'a. Na razie zrobiłem 1500 km i jest ok. Za sprzęgło dałem 400zł + 80 przegub napędowy bo się okazało po zdjęciu skrzyni, że wymaga wymiany. Na szczęście mam znajomego co mi to zrobił za 150zł, bo 500zł za części + 400zł za robociznę to rozbój w biały dzień :-D

Online robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Marzec 2019, 14:59:52 »
Na alledrogo jest sprzęgło za 270 valeo. Ale u mnie widać było wymienione bo jest jeszcze dobre a dociskma tylko oznaczenie hdc-75 made in Korea. Kupiłem tylko oryginał łożysko za 90zł a w pudełku i tak valeo z oznaczeniem kia i hyundai.
Skrzynię montuję nową-używaną. Kupiłem także po taniości półoś długą  za 30zł i olej 2l mannol do skrzyni 75w90 syntetyk.
CO do roboty to trochę odkręcania a najgorsze to ją wyjąć i włożyć bo ciasno.
Polecam zakup klucza elektrycznego bo fajnie idą nim śruby co nieidą zwykłym kluczem. Kupiłem teraz w Juli. Cena niska a dla domu idealny.

[ Dodano: 2019-03-16, 09:53 ]
Stara skrzynia została rozebrana w sposób siłowy i o dziwno oprócz łożyska igiełkowego co dostało luz inne były w stanie dobrym. Szkoda skrzyni, że przez jedno łożysko idzie na złom. A rozebrać skrzynię by ją naprawić to trudna sprawa i nie dziwne, że biorą za to kupę kasy.