Autor Wątek: Wycieraczki przednie wolno pracuja, czasem staja  (Przeczytany 4828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smok86

• HKP
  • **
Wycieraczki przednie wolno pracuja, czasem staja
« dnia: 13 Styczeń 2019, 05:32:51 »
Hej, jak w temacie. Ostatnio moje wycieraczki zaczely platac figle. Jednego dnia chodzily bardzo wolno, wrecz stawaly. Szybko odgialem oslone podszybia i prysnalem WD40 gdzie moglem. Doraznie pomoglo na ponad 2mc ale temat wrocil wczoraj.

Dzis chce sciagnac ramiona, oslone podszybia i zobaczyc co tam w trawie piszy. Czytalem na forum ze w starszych Hyundaiach ludzie smarowali mechanizmy itd.

Mial ktos podobny problem w swoim IX35??

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Styczeń 2019, 07:26:05 »
Jak do tej pory w ix 35 problemu nie ma ale miałem Galaxy 1,9 i tam ten problem się pojawił doraźnie zrobiłem to samo czyli WD 40 niestety na krótko .Po dwóch miesiącach musiałem wszystko rozebrać i dokładnie oczyścić(tuleje/panewki)wykonane z aluminium które dość szybko się utlenia i jest powodem spowalniania prędkości ,trzy lata do czasu odsprzedaży problemu nie było.

Pozdrawiam

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Styczeń 2019, 08:57:07 »
Miałem to samo w getzie ale na tylnej szybie aż strach myśleć o przodzie. Powodem zacierania się jest kiepskiej jakości stop aluminium który utlenia się i zaciera się mechanizm. Trzeba rozebrać co wcale nie   może być łatwe i nasmarować smarem. U mnie dopiero nawiercenie małym wiertłem i wlanie oleju pozwoliło wybić ten bolec wycieraczki z tej tulejki.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2019, 20:10:48 »
A wszystko to z powodu małego oringu, który powinien zapobiegać dostawaniu się wszelakiego plugastwa do tego mechanizmu. Rozebrać, wyczyścić, nasmarować, wymienić oring (nie oszczędzać przy zakupie), złożyć i jeździć.

Offline smok86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2019, 04:29:57 »
Wczoraj probowalem do nich sie dostac ale poleglem na sciaganiu ramion. Sciagacz nawet nie dal rady. Zalalem sporo wd40, zobaczymy cz cos popusci do nastepnej proby, ktora sprobuje powtorzyc dzis lub jutro.

Dzieki za odpowiedzi, wiem przynajmniej na czym stoje i co jest przyczyna

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2019, 16:41:36 »
Spróbuj delikatnie popukać w to, ale tak z "wyczuciem". Penetrator Wurtha jest bardzo dobry, ale kosztuje parę PLN.